lördag 30 april 2016

"Vinkbussen" ska utvecklas, inte avvecklas

På sensommaren 2015 ändrades villkoren för att åka med den populära ”vinkbussen”, linje 955 i Sollentuna. Tidigare hade äldre och andra kunnat gå ut och ”vinka” på angivna platser så stannade bussen. Nu krävdes att man på ett antal av hållplatserna skulle ringa och förbeställa en halvtimme inne man skulle åka.

Socialdemokraterna tog upp frågan bl a i insändare när det skedde. Vilket retade upp bussbolaget som kör bussen ordentligt. Så att de tog kontakt med oss och visade stor irritation över att vi ”lade oss i” hur de trafikerade linjen.


(S) lyfte också frågan i kommunfullmäktige och fick då svaret av en moderat nämndordförande att vi får vänja oss med anropsstyrd trafik.

I veckan beslutade däremot en enig trafik- och fastighetsnämnd att skicka en skrivelse till Landstingets trafikförvaltning och kräva en utredning om hur Servicelinjen ska gå i framtiden. I skrivelsen uttrycks också att trafiken ska vara ”vinkstyrd”. I kommande vecka behandlar vård- och omsorgsnämnden samma skrivelse.

Socialdemokraterna står bakom skrivelsen till Landstingets trafikförvaltning. Det är bra att kommunen markerar emot att trafiken ska förbeställas från vissa hållplatser. Trafiken borde återgå till att bli ”vinkstyrd” som den tidigare var.

Servicelinjen 955 är betydelsefull för många äldre i Sollentuna. Det är många som är beroende av denna service för att kunna klara sitt dagliga liv. Efter det att trafiken blev anropsstyrd under 2015 så har vi varit i kontakt med ett betydande antal Sollentunabor som varit oroliga och irriterade över försämringen av Servicelinjens trafik. Många är oroliga över att servicelinjen ska försvinna helt och de effekter det skulle få för deras livskvalitet.

Vi Socialdemokrater kommer fortsätta jobba för att Servicelinjen ska utvecklas och inte avvecklas. Den kommande översynen får inte medföra att trafiken dras bort från de bostadsområden i Edsberg, Häggvik och Tureberg som Servicelinjen trafikerar idag. Vi skulle däremot på kort sikt önska att Sjöberg inkluderas bland de områden som transporteras då även detta är en kuperad stadsdel som dessutom kommer få begränsad kommersiell service när nuvarande Sjöbergs centrum kommer att rivas och byggas upp igen. På längre sikt önskar vi att fler linjer skapas för ”vinkbussen” i Sollentuna så att större delen av kommunen täcks av Servicelinjetrafik.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar