fredag 8 april 2016

Det går åt rätt håll, men det finns mer att göra med investeringarna

Efter ett första år i trafik- och fastighetsnämnden vill jag tacka mina kollegor i nämnden för ett gott och konstruktivt samtalsklimat. Man blir också imponerad av det engagemang och kompetens det finns på förvaltningen.

Det känns nu som att de förhoppningar vi haft på TFN börjar uppfyllas och den struktur som så länge saknats i kommunen framförallt vad gäller fastighetsfrågorna börjar komma till fullo på plats. Processerna för beställningar har börjat fungera bättre och så väl beställande nämnder som den utförande börjar bli nöjda med hur det fungerar. Det finns några steg kvar, men det går åt rätt håll. Under året har projekt också börjat slutredovisas för nämnden. Ett viktigt steg för att också utvärdera processerna. Det är viktigt att det är en lärande organisation som utvecklas och lär sig av det som fungerat bra och mindre bra.

                                                     


Listan på vad nämnden uträttat under året är lång. En del är gamla försyndelser där man kommit i kapp. Annat är framtidsinriktade investeringar i fastigheter, cykelvägar och andra anläggningar som ligger under nämndens ansvar.

                                                

Ett annat område där det går åt rätt håll gäller användandet av Investeringsbudgeten. 2012 användes 19% av investeringsbudgeten, alltså 81% nyttjades inte. 2014 användes 80% av budgeten. 2015 användes 358 mkr av de budgeterade 412 mkr, det innebär uttryckt på ett annat sätt att 86% av investeringsbudgeten användes under året.

När man grottar ner sig i siffrorna i årsredovisningen så ser man att det finns en del att anföra om hur pengarna använts som delvis förändrar bilden. Friidrottshallen, som vi pratat om tidigare i dag, har kostat 43 mkr mer under 2015 än budgeterat. Av de medel som avsatts för ej påbörjade/projekt under utredning har endast 2 av 54 budgeterade mkr använts.

När det gäller fastighetsägarinitierade investeringar så bara 90 mkr av de 142 mkr budgeterade använts. Det finns 13 mkr kvar på underhåll, 17 mkr på hyresgästanpassningar, 8 mkr på myndighetskrav och 10 mkr på miljömässigt byggande. Vad kommer det sig? Fanns det inte personella resurser att hantera projekten eller klarade man inte att omprioritera eller?


Kommunens investeringstakt kommer att öka de kommande åren. Kraven ökar. Då är det viktigt att nämnden blir ännu effektivare på att verkställa fattade beslut och använda avsatta medel. Styrningen måste bli ännu bättre. Det kommer jag jobba för. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar