fredag 8 april 2016

Helomvändning - Majoriteten erkänner JCDecauax avtalet är ett dåligt avtal!

På kommunfullmäktige den 7 april debatterade jag en interpellation med kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes om kommunens avtal med JCDecaux. Nu nästan sju år efter avtalets tecknade så har det ännu inte börjat gälla. I debatten ersatte Henrik Thunes att det var ett riktigt dåligt avtal.

I debatten sa jag bl a följande:

"När avtalet med JCDecaux började diskuteras i kommunen för bortåt 10 år sedan presenterades det snarast som en julklapp. Kommunen skulle få en mängd saker utan att behöva göra något själva. Bolaget skulle lösa allt, kommunen skulle få det gratis mot att reklam visades.

Nu är ju sällan verkligheten så enkel. Det var det inte i det här fallet heller.

Avtalet tecknades alltså för snart sju år sedan. Ur interpellationssvaret kan vi se att allt fortfarande inte är uppsatt. Det är 4 stadstavlor, en stadspelare, 3 ljustavlor, 10 papperskorgar samt 4 historiska tavlor som ännu inte är uppsatta. Det finns alltså en hel del kvar att sätta upp. Något som i det här sammanhanget är av den största betydelsen.

När man läser beslutsunderlaget från KS i december 2009 så står det i tjutet att avtalet löper på 15 år. Nog så. Men det är inte hela sanningen. Avtalet löper visserligen på 15 år. Men det löper inte från december 2009 utan från 15 år från den tidpunkten då samtliga utrustningar finns på plats och de anslutits till El. Det gör att det avtalet ännu inte börjat löpa.

Och vad har JCDecaux för drivkraft att göra klart sin del av avtalet. Varje dag som de inte slutför avtalet blir en bonus för dem. Ytterligare en dag att sälja reklamplatser till utan att avtalsperioden börjar löpa.


När jag läser interpellationssvaret kan jag konstatera en viss ”tillnyktring”, om man kan använda ett sådant ord, hos majoriteten. I svaret står ”Vi ser att avtalskonstruktionen kunde varit bättre när det gäller avtalsskrivningen som rör när avtalet ska börja löpa, Den blev något diffus”. Denna difushet är lätt att hålla med om, den var så diffus att den inte ens nämndes i tjutet. Naturligtvis borde en start och slutpunkt för avtalet fastslagits redan i avtalet.

Jag noterar också att kommunen inlett samtal med JCDecaux om avtalets löptid och att det finns ett utkast till tilläggsavtal som anger att avtalet ska börja gälla omedelbart. Det är givetvis att kommunen har den uppfattningen. Men hur är det med JCDecaux har de samma uppfattning? Vill de att avtalet ska börja löpa omedelbart?

Det vore intressant att höra hur förhandlingarna går samt om och när som tilläggsavtalet kan stadfästas? Blir det i år eller?

Det vore också intressant att höra något om vilka lärdomar kommunledningen gjort av det här avtalet. Kring att det som kan framstå som en julklapp inte är det och starten för avtal är av stor vikt. Vad har ni lärt er?"


Det var överraskande att Henrik Thunes så ärligt erkände att det var ett dåligt avtal. Han berättade också att ansvaret ligger på trafik- och fastighetsnämnden att slutföra förhandlingarna med JCDecaux om tilläggsavtalet så att löptiden kan börja löpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar