måndag 4 april 2016

Avslutningsintervju efter 13 år och två månader som politisk sekreterare

I förra veckan avslutade jag min anställning som pol sekr för (S) i Sollentuna efter 13 år och två månader i samband med det gjordes den intervju som publicerades i nyhetsbrevet "Sollentuna Tidning".

"I veckan gör Roger Sjöberg sin sista dag som politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Sollentuna efter drygt 13 år på tjänsten. Den 1 april vaknar han upp som en ”vanlig kommunpolitiker”. Freddie Lundqvist som jobbat med Roger i drygt 11 år passade på att ställa lite frågor till Roger innan hans sista dag.
Vad fick dig en gång i tiden att tacka ja till frågan att bli politisk sekreterare?
Tjänsten var nyinrättad på den tiden (början av 2003) och jag hade haft liknande uppgifter inom partiet tidigare bl.a. som vikarierande oppositionsråd. Det i kombination med min erfarenhet från bl a Socialdepartementet gjorde att jag såg jobbet som en spännande utmaning, att få vara med och utveckla arbetarekommunen.

Vad är ditt första minne som politisk sekreterare så här 13 år senare?
Någon vecka in på tjänsten tog Roland Grip (dåvarande oppositionsråd) in mig på sitt kontor och sa: "Du ska veta att vi har hemliga förhandlingar med fem andra partier"


Berätta om några av de stora politiska händelserna som du haft att hantera under din tid som politisk sekreterare?
Under våren 2003 då regnbågsförhandlingarna pågick var det minst sagt intensivt att vara politisk sekreterare.
2004-2005 stod en strid om ombildningar av hyresrätter där majoriteten ville sälja ut och vi ville bevara.
Ett svårt, men nödvändigt beslut var nedläggningen av Turebergsskolan 2004. Sedan blev frågan tyvärr på nytt infekterad när tingsrätten och häktet byggdes på platsen.
En långdragen beslutsprocess som vi nu börjar se början på slutet till är naturligtvis Väsjöutbyggnaden. Där togs de första besluten runt 2003 och frågan har varit aktuell sedan dess.

Har du någon/ra bloopers som du gjort under dina år?
En gång ganska tidigt skickade vi ut ett pressmeddelande efter ett utspel från majoriteten där det visade sig att det vi missuppfattat vad de egentligen ville.
En annan gång råkade också ett internt mejl till våra gruppledare gå ut till de andra partiernas gruppledare. Det var inget kontroversiellt innehåll men ändå…

Är det någon/ra sak/er du gjort som du är stolt över?
Det var kul när motionen kring Mats Sundin-tavlan som gick igenom i kommunfullmäktige. Haha.
Skämt å sido, något jag verkligen är stolt över är att vi under mina år ökat aktiviteten i kommunfullmäktige, uppbyggnaden av ”infrastrukturen” för politiken och det ökade strategiska arbetet.

Kan du för den oinvigde berätta om kolgrillen, humlesugan och tomteluvorna i lokal-tv?
Kolgrillen: i samband med bostadsomvandlingar vid Rotsunda torg så gjordes en kampanj, med bland annat en liten (stum)film, "nu grillar vi majoriteten" där det förekom kolgrillar.
Humlesugan: under en period försökte vi i oppositionen driva frågan om att göra humlesugan till officiell kommunblomma. Det ledde till någon form av intern tävling att lyckats nämna den så ofta som möjligt i kommunfullmäktige.
Tomteluvor i lokal-tv: det var ett julprogram i lokal-tv där bl a jag dök upp med tomteluva på huvudet och pratade om senaste året.

Dina tankar runt de kommunstyrelseordförande och politiska sekreterare på majoritetssidan som kommit och gått genom dina år?
Generellt sett tycker jag det har varit trevliga och bra personer, även om vi långt från alltid hållit med varandra politiskt, vilket ju är naturligt.
Jag har hunnit med tre stycken kommunstyrelseordförande, Torbjörn Rosdahl som var sinnesbilden av en go’ gubbe. Han följdes av Douglas Lithborn som var något mer av en formalist på både gott och ont. Och nu är det ju Henrik Thunes. Han är fortfarande relativt ny på posten och har inte helt hunnit visa vad han går för ännu.
Med de politiska sekreterarna har det funnits både bra samarbete och personliga relationer. Ett särskilt lustigt minne är när vi var på besök i med kommunstyrelsens arbetsutskott i Bryssel och vi befann oss i tunnelbana under rusningstrafik. I trängsel i och på vagnen blev en stackars dam klämd mellan två av oss politiska sekreterare som var med på resan.
Vad kommer du att sakna mest (tror du)?
Även om det stundtals är väldigt mycket att göra så är det också väldigt mycket roligt. Jag har också känt att jag haft ganska fria tyglar och ett bra mandat att göra saker.


Vad tror du att du kommer att bli glad över att ”slippa”
Tjata på folk att saker inte bli gjorda när de ska vara klara.

Tre goda råd till din efterträdare?
1. Egen plan, se till att hitta någon/några saker som kan vara "din grej".
2. Bygg bra relationer med de du jobbar med. Både internt i arbetarekommunen och "på andra sidan" samt tjänstemännen på kommunen.
3. Sätta gränser för vad som är politiska sekreterarens ansvar.

Vad kommer du att göra den 1 April?
Pyssla hemma och ha det gött.

Vad vill du göra det närmsta året om du får välja fritt?
Hitta nya utmaningar, där jag kan fokusera mer på något specifikt och ha lite mindre av en allt-i-allo-roll. Om de utmaningarna finns i en kommun, på en myndighet, eller i politiken, det återstår att se.

Till sist, finns det något du skulle vilja lägga till som hälsning till läsarna?
Politik är både allvar och roligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar