fredag 22 april 2016

Tunn rapport utan förslag - efter 4½ år kom trafikrapporten för Edsberg

Så kom den till slut. Trafikutredningen för Edsberg. Efter 4½ år och en hel del påtryckningar och frågor så behandlades rapporten på Stadsbyggnadsnämnden förra veckan. .

Den stora frågan som väcks i mitt huvud efter att ha läst rapporten, är: Varför tog det så lång tid? De kom ju inte fram till något nytt. Rapporten kommer fram till att inget behöver göras. Allt fungerar bra. Jag håller inte med om det. Många andra Edsbergsbor håller inte med om det. Ardenfors och hans dåvarande kollegor höll inte med om det 2011 när utredningsuppdraget beslutades. Då pratade de om ”trafikinfarkt”, nu pratar de om att det inte finns några problem…

Utredningen har också valt att begränsa sitt uppdrag till att bara ta upp området runt Edsbergs centrum och för åtgärder inom fem år. Det gör att den inte redovisar något om framtida anslutning till Väsjön och inte heller tar upp de välkända problemen på Skyttevägen. Jag kan tycka att det är en feg avgränsning. De vill inte ta tag i helheten utan vill bara få bort surdegen med utredningen som inte blivit av. Det är inte så man ger Edsberg en långsiktigt hållbar trafiksituation.



Om vi går igenom slutsatserna i sammanfattningen på rapporten står det så här:

”Parkeringsplatser för respektive fastighet ska tillgodoses inom kvartersmark. Sollentunahem äger parkeringen vid Edsbergs centrum. Det är upp till fastighetsägaren att bedöma om utbudet är tillräckligt.”
Min kommentar på det är så ska det vara. Inget konstigt.

”Inom förutsättningarna för denna övergripande utredning kunde inga kapacitetsbrister eller framkomlighetsproblem vid in- och utfarten till Edsbergs centrum konstateras. Den ytterligare trafikpåverkan som förtätningen ger kommer över dygnet inte skapa några kapacitetsbrister. Hur trafiken ser ut under maxtimmen har inte studerats.” 
Det här stycket är mycket avslöjande. De har på 4½ år inte brytt sig om att studera hur det ser ut med trafiksituationen när det är som mest trafik. Det är redan idag rörigt framförallt på eftermiddagarna när bilar ska ut och in från centrumparkeringen samtidigt som andra bilar ska höger eller vänster på Ribbings väg. Det är klart att det kommer bli ännu mer rörigt när ytterligare bostäder har byggts i Edsberg. Nu väljer Kommunledningskontoret att blunda istället för att ta tag i frågan.

”Inom ramen för denna utredning har ingen djupare bedömning av tryggheten och trafiksäkerheten i området gjorts då detta är planerad för år 2018 inom kommunens arbete med Trygg i trafiken som är inriktad mot optimering av det befintliga vägnätet. Det tar inte hänsyn till framtida förtätningar och resulterande ny- och ombyggnadsbehov för infrastrukturen. ”
Vi ser fram emot 2018 och vad som kan komma fram om det befintliga vägnätet. När trafik- och fastighetskontoret jobbar med Trygg i trafiken kanske vi kan få en mer närvarande analys över hur det fungerar i nuläget än vad denna rapport ger.

”En trafikutredning för Väsjön är under framtagande och efter utredningens färdigställande bör en konsekvensbeskrivning med åtgärdsförslag tas fram för Norra Edsberg. De tidigare prognoserna för Väsjöområdet togs fram innan styrdokument som trafikpolicyn och cykelplanen antogs. Dessa borde beaktas i den kommande planeringen. Åtgärderna som en konsekvensbeskrivning för Edsberg kommer fram till bör samordnas med åtgärder inom andra planerade arbeten som projektering av östra Ribbings väg samt Trygg i trafiken.”
För att återvända till de ursprungliga direktiven så står det att rapporten ska tas fram skyndsamt i samband med planläggningen av Sportfältsområdet. Det visar på att tanken 2011 var att det skulle finnas en koppling mellan Väsjöplaneringen och trafikutredningen för Edsberg. När det nu inte finns en tydlig koppling bidrar till att den här rapporten blir så tunn. Naturligtvis så borde denna utredning och den trafikutredning som är underframtagande för Väsjön samkörts. I verkligheten finns kopplingen då borde den även finnas i planeringen.



Det var alltså viktigare att få rapporten avlämnad än att göra något bra av det. Om man ändå skulle göra så varför vänta 4½ år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar