fredag 8 april 2016

Ingen skötsel av "bortglömd" mark!

På kommunfullmäktige den 7 april debatterades en motion av mig och Berit Forsberg om  bättre skötsel av "bortglömda" markområden i kommunen. Tyvärr var det bara (S) och (V) som stödde motionen.

I debatten sa jag följande:

"När vi är ute och samtalar med Sollentunaborna så kommer ofta samtalen in på ovårdade och bortglömda markområden.

Kommunen äger en hel del mark runt om i kommunen som varken är bebyggd eller planlagd som park/naturmark. Många av dessa områden är inte skötta på ett godtagbart sätt. Idag kan man se ovårdad kommunal mark mitt inne i bebyggda områden.  Markområden som kan se helt ”bortglömda” ut.




Bilderna är inte tagen i en urskog utan tagen förra sommaren mitt i Edsberg i ett skogsparti mellan Skyttevägen och Lodvägen.


I motionssvaret anges att en plan för parker och naturområden ska antas under våren 2016. Vi ser givetvis fram emot denna. Vid behandlingen i TFN blev det uppenbart att man glömt bort de ”bortglömda” områdena i arbetet med den kommande planen. Alla markområden är ju inte definierade som parker eller naturområden. Även om de är obebyggda.

Vi får inte glömma bort att Kommunen blir alltmer tättbefolkade och många av dessa bortglömda områden kommer att få en ökande betydelse för medborgarnas välbefinnande. En del kommer sannolikt att behöva definieras och skötas som parkmark framöver.



Vi ska också betänka att vildvuxen natur inte alltid är en nackdel. Småfåglarna som sjunger så vackert på våren gillar buskage, där de kan sitta skyddade. Små träd kan utvecklas till stora värdefulla solitärer = slyröjning bör ske genomtänkt. Det är mycket billigare att låta ett självsått träd växa sig stort än att plantera ett halvstort träd, som så ofta sker idag.

Samtidigt vill vi av trygghetsskäl ha sikt åt sidorna utefter g/c-vägar. 
Kort sagt: i ett så pass tättbebyggt område som Sollentuna behöver kommunen kunna förklara varför de små gröna områdena ser ut som de gör. Kort sagt. All mark behöver inte skötas som park. Men det behöver finnas en plan, en tanke om hur det ska se ut. Det vi efterlyser är att kommunen definierar all obebyggd kommunal mark och vad den ska användas till och sköter den efter uppgjord plan.

Vår motion är nära kopplad till ett annat pågående ärende, nämligen Inventeringen av den urbana grönstrukturen Hur sker denna synkning?

Vi vill öka kommunens ambitionsnivå i skötseln av dessa markområden, så att all mark får en plan för långsiktig skötsel. Det är av vikt att kommunen har en plan för att vårda och sköta den obebyggda kommunala marken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar