fredag 4 mars 2016

Staden Sollentuna håller på att formas!.

Under den senaste tiden har flera insändare ifrågasatt bilden av att Sollentuna är stad. Sanningen är den att Sollentuna i rask takt alltmer blir en del av staden oavsett om vi vill eller inte. Sollentuna kan inte kallas villastad. Sollentuna är en kommun i utveckling mot att bli stad.

För 100 år sedan var Sollentuna en glesbefolkad landsbygdskommun. För 50 år sedan var Sollentuna en villastad med inslag av flerfamiljsområden. För 25 år sedan var Sollentuna en förortskommun med en blandning av bostäder. Nu 2016 blir Sollentuna alltmer stadsmässigt år för år.

I takt med att Stockholmsregionens befolkning växer så har Sollentuna glidit över till att bli en del av staden. När du åker pendeltåget ut från Stockholms central så är det första större obebyggda området de kommer till norr om Rotebro station, i gränslandet mellan Sollentuna och Upplands Väsby. 

Det är en utveckling som kommunen inte styr helt själv utan det är inte sällan privata fastighetsägare som köper upp mark och tar initiativ till stadsmässig förtätning. Vi har ett antal exempel från de senaste åren att villatomter köpts upp och det byggts flerfamiljshus på dem med eller utan planändring. Det kommer vi se fler exempel på de kommande åren.

Det råder stor bostadsbrist i hela regionen och bara i Sollentunahems intressekö står över 40 000 personer. Det innebär att Sollentuna har en skyldighet att ha en hög bostadsbyggnadstakt under kommande år.Vi har att möta den konstant ökande bostadsbristen som driver upp bostadspriserna. Det behövs fler hyresrätter för att möta efterfrågan och bygga ikapp de tidigare ombildningarna. 

Vårt ansvar som förtroendevalda ligger i att göra se till att Sollentunas utveckling blir så bra som möjligt. Några av de områden som vi Socialdemokrater särskilt driver att kommunen ska beakta vid en hållbar stadsutvecklingen är följande:  
  • En pålitlig och välutbyggd kollektivtrafik
  • Anpassningar av trafiklösningarna i kommunen till den alltmer stadsmässiga miljön
  • Bostadsbyggande med blandade upplåtelseformer, inte minst behövs fler hyresrätter
  •  Trivsamma och trygga utemiljöer, gångstråk och bostadsområden
  • Välskötta parker och grönområden i Sollentunabornas närhet 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar