torsdag 3 mars 2016

Ny debatt om järnvägsspår på gång

I maj 2015 hade jag en interpellationsdebatt mot stadsbyggnadsnämndens ordförande om de eventuellt kommande järnvägsspåren genom Sollentuna. Då fick jag inte så många svar av den moderata ordföranden. "Vi i Sollentuna" gjorde då en artikel med mig kring frågan.

På kommunfullmäktige den 10 mars är det dags för en ny debatt i frågan. Även denna gång är det jag och Julia Mäkitalo-Blent som undertecknat interpellationen.

Interpellationen ser ut så här:

Interpellation till stadsbyggnadsnämndens ordförande angående planerna på fler järnvägsspår genom Sollentuna

Sedan ett antal år tillbaka finns planer hos berörda myndigheter att dra ytterligare två järnvägsspår på stambanan genom Sollentuna. Det handlar i så fall om de femte och sjätte spåren. När Sollentuna kommuns gällande översiktsplan antogs av kommunfullmäktige den 12 december 2012 så markerades att frågan kring ytterligare järnvägsspår inte var avgjord och att frågan skulle fortsätta utredas.

Två ytterligare järnvägsspår i markläge, vid sidan av de fyra som redan existerar, skulle förstärka det sår som järnvägen skär genom Sollentuna Vid en interpellationsdebatt i maj 2015 framgick det att kommunen då i detalj studerat konsekvenserna av ytterligare spår beroende på att Trafikverket då inte talat om hur spåren ska förläggas. Senare under 2015 överklagade Trafikverket fotbollshallen på Norrvikens IP med hänvisning till ytterligare spår.

Det blir inte minst märkbart i centrala Tureberg. Skulle tankarna på att bygga två nya spår på detta sätt så skulle förmodligen befintliga hus rivas, vägar stängas av och busstorget flyttas för att få plats med spår och hålla nödvändigt säkerhetsavstånd.


Mot bakgrund av ovanstående frågar jag stadsbyggnadsnämndens ordförande:

·         Har Trafikverket sedan den senaste debatten meddelat hur de tänker sig förlägga spåren?
·         Har kommunen genomfört eller påbörjat en konsekvensanalys vad två ytterligare järnvägsspår vid sidan av de fyra befintliga skulle få för konsekvenser för befintliga byggnader, anläggningar osv?
·         Hur har kommunen agerat under det senaste året, sedan förra interpellationsdebatten, för att lyfta upp frågan?
·         Hur ser kommunens plan för agerande ut för det kommande året?
·         När kommer det ur översiktsplanen utlyfta avgörandet kring spåren upp till avgörande?
·         Vilket arbete gör kommunen för att hitta alternativ till att dra ytterligare två spår i markläge genom Sollentuna? Vill majoriteten hitta en annan lösning?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar