onsdag 4 maj 2016

Kraftiga försämringar beslutade för hemtjänsten i Sollentuna

På vård- och omsorgsnämndens sammanträde den 3 maj 2016  behandlades sett ärende som försämrar livsvillkoren radikalt för många äldre Sollentunabor. Det handlar om revidering av insatsbeskrivningar och riktlinjer inom äldreomsorgens område. Beslutet smögs igenom och inför sammanträdet fick ledamöterna i nämnden oklara svar om vilka som berördes. Besluten kommer dessutom att verkställas senast från den 1 juni 2016.

Sollentuna kommun har som mål att vara Sveriges mest attraktiva kommun 2019. Genom att vård- och omsorgsnämndens beslut lär Sollentuna falla åtminstone inom äldreområdet.

Kommunen har också en hög svansföring kring att man är duktig på medborgardialog. I det här fallet har ingen dialog skett direkt med de berörda äldre och deras anhöriga.

Kommunen ska åtminstone ha dialog med pensionärsorganisationerna kring dessa förändringar. Äldrerådet (samarbetsorgan för pensionärsorganisationerna och Demensföreningen skriver följande i en skrivelse till nämnden:

”Genom denna information har äldrerådet förstått att de nya riktlinjerna är avsedda att fokusera mera på helheten. I t.ex. insatsen måltid görs en bedömning av den enskildes behov gällande allt som ingår i måltid från början till slut. Bedömningen ska i hög grad vara individuell. Ett annat exempel på individuell bedömning är duschning: hur ofta är det skäligt att duscha? Normalt kanske 2 ggr per vecka, men för vissa personer med andra besvär kanske duschning bör ske oftare.

Ingenting har sagts om att nedskärningar av tidsinsatserna kommer att föreslås. Vi hade uppskattat att få lämna våra synpunkter i beredningen av ärendet istället för att som nu känna oss tvingade att lämna en inlaga till nämnden med våra synpunkter när ärendet är färdigberett. Genom de kontakter vi har med medlemmar som har hemtjänstinsatser har vi kunskaper och information, som vi hade kunnat framföra under handläggningstiden. ”

Inför beslutet var det oklart vilken personkrets som omfattades av beslutet. Socialdemokraternas gruppledare Gunilla Hultman skickade då en fråga till vård- och omsorgskontoret om vilka som omfattas av de förändrade riktlinjerna. Detta är det svar hon fick.

"Målgruppen hos vård- och omsorgsnämnden är enskilda med fysik funktionsnedsättning samt enskilda över 65 år som har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning och är i behov av insatser enligt socialtjänstlagen.

I socialtjänstlagen beskrivs socialtjänsten för både målgruppen inom vård- och omsorgsnämnden och socialnämnden. Socialtjänsten blir ett samlingsnamn för samtliga målgrupper inom socialtjänstlagen."

Med den förvissningen gick den Socialdemokratiska gruppen till mötet. Ett beslut som kommer att kännas för de berörda, men det berör inte alla äldre med hemtjänst.

Väl på mötet så blev det klart för ledamöterna att det berörde samtliga med hemtjänst i kommunen. Efter en lång diskussion yrkade (S) och (V) avslag till förslaget i sin helhet.

I den förteckning som biläggs ärendet redovisas trettiofem olika hemtjänstinsatser. Det föreslås förändringar inom tjugoen av dessa. I vissa fall är det frågan om mycket kraftiga tidsnedskärningar.

Varför genomförs då dessa neddragningar?

En uppenbar förklaring är att vård- och omsorgsnämnden går med stort underskott. Förra året 17,7 miljoner och i år är det prognostiserade underskottet 24 mkr. I sitt remissvar över budgeten för 2017 så varslar nämnden om att de behöver över 30 mkr ytterligare för att klara sina åtaganden.

I en kartläggning som kommunledningskontoret gjort visar det sig att antalet äldre med hemtjänstinsatser ökat de senaste åren. Kartläggningen visar också att Sollentuna har en hög andel äldre som har få timmar hemtjänst beviljade än vad andra jämförbara kommuner har.

För att spara pengar, och därmed slippa höja skatten, så ”anpassar” sig Sollentuna kommun till andra jämförbara kommuner genom att försämra för de äldre.

Sollentuna kommun tar också ett steg bort från målet att vara Sveriges mest attraktiva kommun mot att åter bli en medelkommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar