lördag 14 september 2019

Stora ambitioner räcker inte för att lyfta Edsvik!


I slutet av augusti kom beskedet att ledningen för Edsviks konsthall har försatt konsthallen i konkurs. På ett drygt år har hela konsthallsverksamheten avvecklats och MC Collection flyttats. Nu står i stort alla fastigheter i Edsbergsparken tomma utan verksamhet.

Det råder en stor enighet bland Sollentunaborna om att Edsbergsparken är en central plats i kommunen. Ett område där du gärna promenerar eller tillbringar en stund på en bänk i solen. Titta på utsikten från utsiktsplatsen, mata fåglarna vid stranden eller har picknic på en gräsmatta. Den typen av mer eller mindre spontana besökare finns där och kommer fortsätta finnas. Det är fastigheternas användning som är problemet.


Kommunen har under åtminstone de senaste 40 åren genomfört ett stort antal utredningar om vad fastigheterna ska användas till. Förslagen har varit många. Om det samlade utredningsmaterialet lades på hög skulle stapeln bli meterhög.

Ambitionsnivån har varit hög, utfallet betydligt lägre. Företrädare för kommunen har haft visioner om att Edsvik ska vara en svensk motsvarighet till det danska konstmuseet Louisiana. Ett stort besöksmål i Norra Stockholm. Nu finns det bara tomma lokaler. Det räcker inte med ambitioner och ideella krafter för att lyfta ett området som Edsvik. Det krävs inte minst tillräckliga ekonomiska resurser, uthållighet och långsiktigt hållbara verksamheter.

Det här är inte kulturens död i Sollentuna. Utmaningen är stor, men det är också en möjlighet att tänka nytt. Om den möjligheten tas tillvara kan Edsvik åter resa sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar