torsdag 19 september 2019

Direktbussarna är ett viktigt alternativ i kollektivtrafiken!

För några veckor sedan publicerade båda lokaltidningarna mitt och Micael Lénströms debattinlägg om att direktbussarna 526 till Edsberg och 516 till Viby ska få leva kvar i nuvarande utformning.

Vi fick förra veckan ett svar från signturen "Anonym skattebetalare" som tycker att det är smartare att satsa på fler tåg än bussar. Micael och jag har nu skickat in ett svar på repliken där vi utvecklar motiven varför direktbussarna till Viby och Edsberg behöver leva vidare.


Vi välkomnar dialog med alla människor, även anonyma skattebetalare. För alla som bor i kommundelar utan direktansluten spårburen trafik är busstrafiken extra viktig. Signaturen ”Anonym Skattebetalare” tycker att det är ok att lägga ner direktbuss 526 till Edsberg och 516 till Viby, för ” att det är mer ekonomiskt att satsa på pendeltågstrafiken”.


Alla resenärer som passerar de tre centrala pendeltågsstationerna i innerstaden vet hur överfullt det är vid rusningstrafik. Det är lika fullt i tunnelbanenätet. Förslaget från Region Stockholm om att lyfta bort direktbussar i incitamentsupphandlingar anser vi leder till mer komplicerat resande.. Vår slutsats är klar. Direktbussarna behöver finnas kvar som alternativ till bil/tåg.

Skribenten missar även målet i flera andra avseenden, några av dem här nedan:

1.            Viby- och Edsbergsboende, samt många fler Sollentunabor är beroende av att kunna åka buss även till och från pendeltåg då vi vill åka kollektivt.  Direktbussarna ger oss valfrihet till ett effektivare alternativ som resväg som kommer närmare målet tack vare snabba alternativa stopp jämfört med pendeltåg och tunnelbana.
2.              Pendeltågstrafiken och tunnelbanans högtrafik är idag i princip redan uppe i kapacitetstaket för spårnyttjande och resenärer.
3.              Region Stockholms s.k. incitamentbaserad ersättningsmodell. Där resenärers resande i kilometer inte beaktas dock hur många gånger en resenär måste "kliva på" en buss eller tåg.

Vi Socialdemokrater säger nej till Region Stockholms förslag. Vi jobbar för att direktbussarna från Viby och Edsberg till Stockholms innerstad ska bevaras. De behövs för att avlasta pendeltågen och erbjuda valfrihet till en alternativ resväg. Istället för att lägga ner direktbussarna borde SL och Region Stockholm arbeta för att marknadsföra dem så att fler ser de linjerna som ett bra resealternativ.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar