söndag 1 september 2019

En ny plan för Edsvik!


Häromveckan kom beskedet att Edsviks konsthall på Stallbacken vid Edsbergs slott går i konkurs. Efter många turer gav konsthallsägaren Ricardo Donoso upp och lämnade in en konkursansökan. Genom detta står hela Stallbacken utan permanent verksamhet. Förra året flyttade MC Collection därifrån och den västra konsthallen stängdes. Kommunen säkrade också besittningsrätten till Duvslaget efter en långvarig konflikt.  Café Brygghuset i parken har också stängts.

Utemiljöerna förbättrades för några år sedan när utsiktsplatsen skapades. Edsbergsparken lockar dagligen många Sollentunabor för promenader och andra aktiviteter. Det har varit svårare att locka besökarna till de fasta verksamheterna.


Många tankar har presenterats som delvis genomförts genom åren. Kommunen har sedan 1980-talet genomfört ett stort antal utredningar om vad Stallbacken och övriga fastigheter som finns iEdsbergsparken ska användas till. Konsthallen färdigställdes på 1990-talet och har sedan i slutet av 00-talet drivits av Donoso.

Den moderatledda majoriteten har under åren återkommande lovat att bättre tider kommer. Hösten 2018 skrev kultur- och fritidsnämndens ordförande (KD) att ”Vi ska göra Edsvik attraktivt”, sommaren 2019 skrev samma ordförande att ”Vi vill vårda Edsvik” för att sedan efter konsthallens konkurs erkänna ”Oklara planer för Edsvik”. I samma artikel säger han också ” Just nu pågår en utredning inför att lokalerna går ut på upphandling nästa år. Om ett år kan nya verksamheter flytta in,”.  Kommunen har alltså ingen plan just nu. Trots att de för någon månad sedan hävdade att de jobbade hårt för att fylla lokalerna.

I den artikel som kultur- och fritidsnämndens ordförande skrev hösten 2018 skrev han något som ligger nära sanningen om varför det aldrig lyfter: ”Kommunen vill fortsätta stödja den kulturella  infrastrukturen men det finns en gräns för hur stora subventioner vi kan ha. Vi ska hitta aktörer som vi kan samarbeta med och som kan hjälpa till att förädla Edsvik”. Mycket i förklaringen ligger i att kommunens plan är oklar och att det finns en diskrepans i kommunens uttryckta ambition och den mängd pengar som majoriteten är beredda att avsätta.

Vi Socialdemokrater utarbetade förra året ett dokument om hur vi vill utveckla Edsviksområdet. I den pekar vi ut en plan om hur området långsiktigt kan utvecklas. För att skapa en levande mötesplats ser vi följande nyckelområden i utvecklingsarbetet:

·         Samarbete och samordning mellan alla huvudmän i området kring ett gemensamt arbetssätt och varumärke
§  Tydliggör kommunens organisation för Edsviksområdet
§  Samarbeta kring gemensam marknadsföring där de olika verksamheterna i området gör reklam för varandra
§  Inrätta en styrelse för området där kommunen, aktörerna i området och föreningslivet ges plats

·         Nyttja alla lokaler i området samordnat
§  Verka för fler caféer och restauranger i området med bra öppettider
§  Låt inga lokaler stå tomma eller användas för privata ändamål eller bara av vissa
§  Bygg upp en verksamhet med konferenser och möten som kan nyttja lokaler och verksamheter på flera platser i området

·         Fler aktiviteterna med större bredd för att locka fler till området
§  Skapa en fast utomhusscen
§  Möjliggör en inomhusscen för bl a teater i området
§  Stimulera fler Kulturella aktiviteter i parken
§  Nyttja vattnet till aktiviteter och verksamhet. Hitta användning till ångbåtsbryggan. Visa upp arbetet med att förbättra vattenkvaliteten i Edsviken.
§  Skapa fler platser för barn att leka på

·         Arbeta för att levandegöra historia, kultur och natur i hela området
§  Köksträdgårdens framtida utveckling ska säkerställas
§  Utveckla kulturpromenad till och genom området.
§  Fullfölj de tidigare tankarna på en skulpturpark
§  Börja med guidade vandringar även i parken för att lyfta fram historia och naturvärden

·         Ge plats och involvera kommunens föreningsliv i området
§  Föreningslivet ska se Edsvik som sitt, en plats där de kan låna lokal och visa upp verksamhet

Edsvik är ett område som ligger många Sollentunabor nära och där många har synpunkter på hur området ska utvecklas. Vi har nu presenterat våra tankar och vi vill gärna fortsätta föra dialog med kring dem med övriga Sollentunabor så att vi gemensamt arbetar fram en helhet som gör Edsviksområdet till en levande mötesplats.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar