fredag 20 september 2019

Nej till multiprofessionelt demensteam!

På kommunfullmäktige den 19 september debatterade jag en interpellation om multiprofessionellt dememsteam med vård- och omsorgsnämndens liberala ordförande. I debatten framkom att den moderatledda majoriteten inte är beredd att inrätta ett demensteam i Sollentuna.

I debatten sa jag ungefär följande:

"Demens är en ohygglig sjukdom. Smärtsam att uppleva för både den som drabbas och för deras omgivning. Om man upplevt att se människor i sin närhet förändras och brytas ner förstår man det. Det är en sjukdom där både den drabbade och dess anhöriga behöver hjälp och stöd.

Antalet personer med demenssjukdom förväntas öka kraftigt efter 2020 när det stora antalet personer som föddes på 1940-talet uppnår hög ålder. En demensvård med hög kvalitet kräver kontinuitet i personalen och koordinering mellan vård- och omsorgsaktörer med specialistkompetens. Behoven av utbildning och handledning är stort. Därför är det viktigt att hitta bra och hållbara stödformer, framförallt till hemtjänstpersonalen. Det är bra att vård- och omsorgsnämnden fått två miljoner extra till demensvården och att arbete pågår med att ta fram ett tvåårigt projekt. Frågan är hur långt det räcker.

Regeringen beslutade år 2018 om en nationell strategi för omsorg om personer med demenssjukdom. Strategin slår fast att bättre samverkan och ökad kunskapsspridning ökar förutsättningarna för god vård och omsorg för den som fått en demenssjukdom. Vi Socialdemokrater har redan tidigare föreslagit att kommunen ska inrätta ett multiprofessionellt demensteam som skall samarbeta med alla aktörer runt personen med demenssjukdom. Den moderatledda majoriteten har avslagit detta.

Demensteamet uppgifter är undervisning kring demenssjukdom samt att stödja hemtjänstpersonal. Teamet ska även arbeta med anhörigstöd samt utveckling av demensvården i form av råd och information, stödsamtal, hembesök och aktivitetsfunktionsbedömning. Tilltänkta yrkesgrupper i demensteamet är arbetsterapeut, logoped, fysioterapeut, demenssjuksköterska, undersköterska och distriktsjuksköterska.

Det finns goda förebilder i vår närhet som vi kan studera och lära oss av. Upplands Bro anses som en av kommuner som jobbar bäst med demensfrågor. De jobbar med att skapa ett demensvänligt samhälle och med att fånga upp de som nyligen fått diagnosen demens. Det finns flera goda exempel på demensteam i andra kommuner, t.ex. Solna och Sundbyberg. Men i Sollentuna är det alltså inte aktuellt att inrätta ett multiprofessionellt demensteam.  I svaret motiveras inte varför.

Majoritetens linje ska också sättas i skenet av Socialstyrelsens rekommendation om att personer med demenssjukdom bör erbjudas vård och omsorg utifrån ett multiprofessionellt teambaserat arbetssätt till. Demensteamen utvecklar ett forskningsbaserat gemensamt arbetssätt som driver på arbetet med demensfrågor. Genom demensteamen sker samverkan genom samordnade insatser för att den demenssjuka och dess anhöriga ska få bästa möjliga stöd, omsorg och vård. Individens behov hamnar i centrum.

Sollentunas hemtjänst må drivas av bolag, kommunalt och privata, men Socialstyrelsens rekommendationer bör ändå tillämpas. Vi kan inte förvänta oss att marknaden ska tillgodose det av sig själv. Kommunen bör lyssna på forskning och ta del av erfarenheter från andra kommuner.
Samverkan och samarbete för individens bästa. Ett multiprofessionellt demensteam är en väg framåt."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar