fredag 20 september 2019

Ingen livsmedelsbutik i Sjöbergs centrum under byggtiden!

På kommunfullmäktige den 19 september debatterade jag en interpellation om livsmedelsbutik i Sjöbergs centrum under byggtiden av det nya Sjöbergs centrum med Samhällsbyggnadsnämndens liberala ordförande. I debatten blev det tydligt att det inte kommer finnas någon livsmedelsbutik i Sjöbergs centrum under byggtiden.

I debatten sa jag ungefär följande:

"Den här interpellationen handlar i grunden om människors grundläggande livsvillkor. Tillgången till en lokal livsmedelsaffär är en naturlig del i välfärden. Så kommer det inte vara för alla som bor i Kärrdal och Sjöberg under minst 15 månader de kommande åren.

Det hat gått mer än tio år sedan som Sjöbergs centrums framtid började diskuteras. Sedan 2015 finns en antagen detaljplan som förutsätter en rivning av det nuvarande centrumet för att kunna bygga bostäder med centrumanläggning i botten. Nu verkar byggnationen – äntligen - komma igång i närtid.


När vi samtalar med Sjöbergsbor möter vi en stor oro över vad som ska hända när och om bygget sätter igång. Kommer de att ha någonstans att handla mat i sitt närområde? En fråga som är extra viktig i ett område som Sjöberg där man är beroende av de två busslinjer som trafikerar området eller av bil för att komma till en livsmedelsbutik.

I kommundelen Sjöberg bor det idag drygt 4 600 människor. 800 av dessa invånare är över 65 år. Ett antal av dessa Sjöbergsbor kommer att få betydligt försvårade livsvillkor när livsmedelsbutiken tillfälligt försvinner. De får svårare att handla mat, hämta paket och annan service som idag finns i Sjöbergs centrum.

Vi Socialdemokrater har under hela processen drivit linjen att det är viktigt att närservice i form av matbutik m m upprätthålls i Sjöbergs centrum även under byggtiden. Vi ser det som att allmänt intresse att det finns en livsmedelsbutik i området. Vi vill betona att det aldrig varit vår tanke att kommunen själva ska driva eller finansiera butiken.  

Vi har noterat majoritetens löfte att underlätta samarbeta i framtagandet av exempelvis tillfälliga bygglov om behovet skulle finnas. Nu framgår det i svaret att handlaren inte är intresserad av att driva livsmedelsbutiken i tillfälliga lokaler utan att de istället vill ha ekonomisk kompensation. Vi beklagar detta.

Har kommunledningen haft kontakt med affärsidkaren eller har det enbart varit centrumägaren som skött den kontakten? I så fall har kommunen påtalat vikten av att det finns en livsmedelsbutik i Sjöbergs centrum under byggtiden?

En annan följdfråga är om kommunen har beredskap inom vård-och omsorg att erbjuda stöd till den grupp äldre som idag klarar att handla själva, men inte kan göra det när det inte längre finns en lokal livsmedelsbutik."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar