tisdag 20 december 2016

Kristdemokratiska dimridåer om utförsäljning av hyresrätter!

Kristdemokraterna har inlägg i lokalpressen de sista dagarna försökt lägga dimridåer runt "Sollentunaaffären". Jag har skickat in nedanstående replik till tidningarna.


Nyligen drev den moderatledda majoriteten i Sollentuna, där (KD) ingår, igenom att 2000 lägenheter ur Sollentunahems bestånd skulle säljas och att en kommunal bolagskoncern skulle skapas för att kunna flytta runt pengar mellan kommunala bolag och komma undan att betala statlig skatt. Det är något av det Magnus Ramstrand talar tyst om i sitt debattinlägg.

Skälen till att den moderatledda driver igenom detta är att kommunen har ett omfattande ”investeringsberg” av lokaler, majoritetens ovilja att ta lån och höja kommunalskatten samt att Sollentunahem har 2 miljarder i kapital som majoriteten vill använda. Majoritetens ambition är att hitta en ”enkel” väg runt utmaningarna genom att använda det kapital som byggts upp i Sollentunahem.

Några andra saker (KD):s gruppledare talar tyst om är:
  • Sollentuna Kommun har redan haft ett koncernbolag som lades ner under förra mandatperioden
  • Bolagisering av verksamhetsfastigheter har tidigare utretts två gånger och har förkastats
  • Sollentunahem riskerar att under en period få runt 3800 lägenheter eller färre då ytterligare ombildningar kan genomföras samtidigt som bolagets sociala åtaganden utökas i de nya ägardirektiven
  • Bolagisering minskar insynen för medborgarna i verksamheten
  • Sollentunahem har råd att bygga 1500 nya lägenheter utan att behöva sälja en enda lägenhet


Det (KD) kallar historisk höga ambitioner är egentligen inte annat än dimridåer för att dölja utförsäljningar av hyresrätter, tömning av Sollentunahems kapital samt pengaflyttande i en kommunal bolagskoncern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar