tisdag 17 januari 2017

Fortsatta dimridåer och vantolkningar om utförsäljning av hyresrätter!

Under de senaste veckorna har jag och KD:s gruppledare fortsatt vår debatt om utförsäljning av hyresrätter från kommunfullmäktigesalen in i lokaltidningarnas insändarspalter. I båda tidningarnas senaste nummer har han svarat på min replik och givetvis har jag nu skickat in en svar på hans replik som förhoppningsvis publiceras inom kort.


Det är lätt att konstatera att jag och KD:s gruppledare inte är överens om bolagisering och utförsäljning av hyresrätter. KD ledaren fortsätter med att sprida dimridåer och gör dessutom vantolkningar av vad jag skrev i mitt inlägg.

En kommuns verksamhet är till största del finansierad av skatteintäkter. När ett kommunalråd uppenbarligen är stolt att han fattat ett beslut som gör att kommunen undviker att betala skatt är det lite märkligt. När man dessutom lägger till att samma moderatledda majoritet i vissa fall inte är så intresserade att ta emot eller använda statsbidrag så är det lätt att dra slutsatsen att de gör partipolitik av styrandet av kommunen. Bara för att det nu är en rödgrön samarbetsregering så får den moderatledda majoriteten i Sollentuna beröringsskräck.

Jag värnar allmännyttans grundläggande tanke om att erbjuda bra bostäder för alla. Sollentunahem har varit kommunens starkaste bostadspolitiska verktyg. Det handlade inte om lägenheter för ”fattiga”, utan vem som helst skulle kunna bo i dem. En stark allmännytta kräver en viss volym i antalet lägenheter. Sollentunahem hade för 10 år sedan ca 7100 lägenheter. Just nu har bolaget runt 5800 lägenheter. Det kommer att gå snabbare att sälja ut lägenheter än att bygga nytt. Det gör att Sollentunahem riskerar att få ner mot 3800 lägenheter under en period.

När Sollentunahem startades 1950 var syftet goda bostäder för breda befolkningsgrupper, inte att bygga upp ekonomiska värden som framtida politiska ledare kunde ”leka affär med”. Genom att fortsätta att försvaga Sollentunahem försvagas också kommunens främsta bostadspolitiska verktyg. Då försvagas också hyresrätten som bostadsform.


Sollentunahem hade vid beslutet ca 2 miljarder i eget kapital vilket gör att bolaget har en ekonomisk styrka att de kan bygga fler än 1500 nya lägenheter, utan att sälja en enda lägenhet. Vi välkomnar därtill privata fastighetsägare att bygga nya hyresrätter i kommunen. Det är så hyresrätten går mot en ljus framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar