måndag 12 december 2016

Allmännyttan skapades för att erbjuda goda bostäder, inte för att vara en ”mjölkko”!

Den moderatledda majoriteten i Sollentuna vill genomdriva en försäljning av 2000 bostäder ur Sollentunahem bestånd. I förslaget har de också lagt in förslaget att bygga 1500 nya, som en liten ”godispåse”. Det slutliga beslutet kommer att fattas på kommunfullmäktige den 15 december 2016.

För att få loss pengar till byggandet av verksamhetslokaler vill kommunledningen genomföra en betydande omorganisation. Den moderatledda majoriteten vill bilda en bolagskoncern för att kunna flytta runt pengar inom bolagskoncernen och för att undkomma statlig skatt. Kommunledningen vill också fissionera, d v s ”stycka” ett välskött bostadsbolag för att komma åt värden, 2 miljarder kronor, som de inte kan använda annars genom att de är låsta genom utdelningsbegränsningar i Sollentunahem.

I lägen som detta känns det viktigt att gå tillbaka till rötterna om varför allmännyttan började byggas upp de första åren efter andra världskriget. Kommunerna gavs då i uppdrag att ordna bostadsförsörjningen och äga bostäderna genom det som kommit att heta allmännyttan. Allmännyttan blev kommunernas främsta bostadspolitiska verktyg.

Syftet med allmännyttan var inte att bygga upp ekonomiska värden som kommande politiska ledare kunde ”leka affär med”. Syftet var istället att erbjuda bra bostäder för alla. Allmännyttan var en del av den generella välfärden. Det handlade inte om lägenheter för ”fattiga”, utan vem som helst skulle kunna bo i dem. Goda bostäder åt landets alla invånare. Sverige valde en annan väg än ”Social Housing”, så som den ser ut i andra länder.

När våra företrädare som beslutsfattare i kommunfullmäktige beslutade att Sollentunahem skulle startas 1950 så tror jag att de inte på något sätt kunde ana vad som nu sker med det stolta bolag som de byggde upp. Allmännyttan skapades för att erbjuda lägenheter för breda befolkningsgrupper. Inte för att en moderat kommunledning ska kunna ”slakta” bolaget för att kunna använda pengarna för att täcka eftersatta fastighetsinvesteringar.

Under de första 50-55 åren fick Sollentunahem växa till sig till runt 7500 lägenheter. Runt millennieskiftet började hoten mot Sollentunahem växa till sig. Den moderatledda majoriteten började tala om utförsäljningar. Ett beslut om försäljningar kom vintern 2003, men föll under den s k ”Regnbågskrisen”. Strax därefter spelade den moderatledda majoriteten ut nästa kort, ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. Det väckte stort intresse bland hyresgästerna och efter en kommunfinansierad kampanj så började de första lägenheterna säljas 2007 när den borgerliga regeringen tagit bort stopplagen mot försäljning. Det blev dock en missräkning för majoriteten, regeringen tog inte bort begränsningen på hur mycket utdelning kommunen kunde ta ut från ett allmännyttigt bolag.

Under de kommande nio åren gick Sollentunahem från att ha runt 7500 lägenheter till att ha 5800. Minskningen består dels av omfattande ombildning till bostadsrätter, men också av cirka 400 lägenheter på Malmvägen såldes till Wallenstam. Genom att det finns en utdelningsbegränsning på statslåneräntan plus 1% så har merparten av de försäljningsintäkter som Sollentunahem haft från fastighetsförsäljningen stannat i bolaget. Genom åren har ett eget kapital på 2 miljarder kronor byggts upp i Sollentunahem. Det är detta kapital som den moderatledda kommunledningen nu vill komma åt för att bl a använda till att bygga i kapp det eftersatta investeringsbehovet i kommunens verksamhetsfastigheter.

Genom sitt agerande bryter den moderatledda majoriteten mot allmännyttans grundläggande tankar. För inte nog med att de vill ”plundra” Sollentunahem på betydande delar av kapitalet så vill kommunledningen dessutom lägga på allt större sociala åtaganden på bolaget. Genom majoritetens förslag finns det en risk att Sollentunahem, åtminstone under en period, kan bli så litet som 3800 lägenheter. Sollentunahem kommer i mångt och mycket inte längre vara ett bolag som erbjuder goda bostäder för breda befolkningsgrupper, utan allt mer likna ett ”Social Housing” bolag. Sollentunahem blir allt mer ett bolag som får ställa upp för grupper som på olika sätt behöver hjälp till en bostad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar