fredag 16 december 2016

Fullmäktigedebatt om utförsäljning av hyresrätter!

På kommunfullmäktige den 15 december drev den moderatledda majoriteten efter en lång debatt igenom beslutet om att sälja 2000 lägenheter ur Sollentunahems bostäder. Det finns också ägardirektiv om att bygga 1500 nya lägenheter. Majoriteten beslutade också att ägardirektivet om att ombilda hyresrätter ska ligga fast. Socialdemokraterna yrkade avslag till försäljningen och reserverade oss mot beslutet.

I mitt huvudanförande i debatten sa jag följande:

Syftet med allmännyttan var att erbjuda bra bostäder för alla. Allmännyttan blev en del av den generella välfärden. Det handlade inte om lägenheter för ”fattiga”, utan vem som helst skulle kunna bo i dem. Goda bostäder åt landets alla invånare. Så var tankarna under de första efterkrigsåren när allmännyttan skapades.

Genom allmännyttan valde Sverige valde en annan väg än ”Social Housing”, så som den ser ut i andra länder.

När våra företrädare som beslutsfattare i kommunfullmäktige beslutade att Sollentunahem skulle startas 1950 så tror jag att de inte på något sätt kunde ana vad som nu sker med det stolta bolag som de byggde upp. Det var goda bostäder för breda befolkningsgrupper som var syftet med Sollentunahem inte att bygga upp ekonomiska värden som framtida politiska ledare kunde ”leka affär med”.

Runt millennieskiftet hade Sollentunahem runt 7500 lägenheter. Då började den moderatledda majoriteten började tala om utförsäljningar. Försäljningar av Sollentunabors hem. Ett beslut om försäljningar kom vintern 2003, men föll snart. Strax därefter spelade den moderatledda majoriteten ut nästa kort, ombildning av hyresrätter till bostadsrätter. De första lägenheterna såldes 2007 när den borgerliga regeringen tagit bort stopplagen mot försäljning. Regeringen behöll dock utdelningsbegränsningen.

Under de kommande nio åren gick Sollentunahem från att ha runt 7500 lägenheter till att idag ha 5800. Genom utdelningsbegränsningen har merparten av de försäljningsintäkter som Sollentunahem fått från fastighetsförsäljningar stannat i bolaget. Genom åren har ett eget kapital på 2 miljarder kronor byggts upp i Sollentunahem. Det är detta kapital som den moderatledda kommunledningen nu vill komma åt och inte bara det utan också kapitalet från 2000 lägenheter, Sollentunabors hem. Kapital som huvudsakligen ska användas till annat än att bygga nya bostäder.


Den moderatledda majoriteten, och Centerpartiet, vill sälja 2000 lägenheter och minska Sollentunahemsbestånd med minst 500 lägenheter. Men det är inte nog. Läser man svaren på återremissen och ägardirektiven ser man att majoriteten uppenbarligen öppen för att minska Sollentunahems bestånd ännu mer. Det framgår också i svaren. att Sollentunahems styrelse avgör vilka fastigheter som kan komma i fråga för ombildning. Hur litet kan Sollentunahem egentligen bli? 3800 lägenheter kanske inte är botten?


Genom sitt agerande bryter den moderatledda majoriteten mot allmännyttans grundläggande tankar. För inte nog med att de vill ”plundra” Sollentunahem på betydande delar av kapitalet så vill de dessutom lägga på allt större sociala åtaganden på bolaget. Genom majoritetens förslag finns det en risk att Sollentunahem, åtminstone under en period, kan bli så litet som 3800 lägenheter. Sollentunahem kommer i mångt och mycket inte längre vara ett bolag som erbjuder goda bostäder för breda befolkningsgrupper, utan allt mer likna ett ”Social Housing” bolag. Sollentunahem blir allt mer ett bolag som får ställa upp för grupper som på olika sätt behöver hjälp till en bostad.


Avslutningsvis yrkar jag bifall till de yrkanden som Freddie Lundqvist tidigare anfört.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar