måndag 1 juli 2019

Stoppa chockhöjningen av avgifterna i vård- och omsorg!

Efter sommaren kommer kommunfullmäktige i Sollentuna att behandla ett ärende om chockhöjning av avgifterna inom vård och omsorg. I den moderatledda majoritetens förslag höjs timavgiften i hemtjänsten från 89 kr/timmen till 200 kr/timmen. En höjning med 111 kr/timmen eller 125%. Majoriteten föreslår också att avgiften för matkostnader på särskilt boende ska höjas från 2640 kronor till 3400 kronor/månad under 2019.
Den moderatledda majoritetens förslag om kan ses som annat än en chockhöjning som kommer att påverka många äldre Sollentunabors ekonomiska villkor på ett markant sätt. Den moderatledda majoriteten har under de senaste åren genomfört kraftiga besparingar på äldreomsorgen som har visat en minskad nöjdhet hos de äldre som har hemtjänst. Nu följs besparingarna av ett nytt sparbeting i budgeten för 2020 och till detta kan nu också läggas en chockhöjning av hemtjänstavgifter och avgift för mat på särskilt boende.
I förslaget till ny hemtjänstavgift uppnås maxtaxan redan efter 10.22 timmar/per månad mot efter 24,04 timmar/per månad idag. Antalet brukare som betalar maxtaxan kommer öka från 305 brukare till 433 brukare. Maxtaxan ligger på 2044 kr.
I beslutsunderlaget jämförs Sollentuna med antal andra kommuner i Stockholms län. Den jämförelsen visar att Sollentuna när det gäller hemtjänst har en av de lägsta avgifterna i nuläget, men när höjning genomförs kommer Sollentuna att ligga betydligt högre än de flesta av de kommuner som det jämförs med. Sollentuna föreslås alltså gå från att ha en av de lägsta avgifterna till den högsta, bortsett från Sigtuna, som avviker markant.

Avgiften för matkostnader i särskilt boende föreslås nu höjas med nästan 900 kr/månad till 3400 kronor! Enligt 8 kap. 2 § socialtjänstlagen stadgas att kommunen har rätt att ta ut ”skäliga avgifter som överstiger kommunens självkostnader” för olika tjänster. Hur ser kostnaderna ut för mat i särskilt boende? Motsvarar 3400 kr självkostnaderna? Dessa frågor får inget svar i beslutsunderlaget. I jämförelse med andra kommuner så ligger Sollentuna nu bland de lägsta av de kommuner som finns med i jämförelsen och förslaget innebär att Sollentuna hamnar i stort jämsides med Sigtuna bakom Nacka.

Beslutsunderlaget ger ingen tydlig motivering till varför det görs en översyn av avgifterna än att det är länge sedan sist och att Sollentuna i jämförelse med andra kommuner har lägre avgifter än dessa. Det saknas dock analyser av förslagen och av vilka konsekvenser de kommer att få – för såväl enskilda individer som för kommunen. Det kan givetvis finnas skäl till att revidera avgifterna, men beslutsunderlaget förklarar inte varför en sådan här chockhöjning är motiverad.
Den Socialdemokratiska gruppen i vård- och omsorgsnämnden har motsatt sig höjningen. Vi anser att höjningen av avgifterna enligt förslaget är orimligt högt. Vi anser också att det är obefogat att dra ner på kostnaderna, vilket ej syftar till att höja kvaliteten i äldreomsorgen. Mot bakgrund av att vård- och omsorgsnämnden sparade 26,8 mkr föregående år anser vi att det ska satsas mer på omsorg, inte mindre. Utifrån detta yrkar vi avslag på ärendet revidering av taxor i hemtjänsten samt särskilt boende.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar