onsdag 3 juli 2019

Nya besparingar i vård- och omsorg trots att Sollentuna kommun har lägre kostnad än förväntat!

Sollentuna kommun har en lägre kostnad än förväntat för vård- och omsorg. Trots detta har den moderatledda majoriteten i Sollentuna valt att genomföra besparingar under tre år som ger en effekt på 45-50 miljoner kronor när de fått full effekt under 2019.
Under våren 2016 uppvisade vård- och omsorgsnämnden ett stort ekonomiskt underskott. Den moderatledda majoriteten genomförde under tre år, 2016-2019,  flera sparpaket. Ett anfört skäl till sparpaketen var att Sollentuna kommun inte ska lägga mer pengar på äldreomsorg än vad jämförbara kommuner gör.
Vad menas då med jämförbara kommuner? När jag går igenom underlaget visar det sig att Sollentuna kommun har valt jämföra avvikelsen mot referenskostnaden med vad de jämförbara kommunerna har. I den senaste jämförelsen för 2017 ligger Sollentuna avseende äldreomsorg på värdet -5,3. Det motsvarar att 30,1 miljoner kronor under den förväntade kostnaden. Nivån för jämförbara kommuner är -10,7. I praktiken innebär detta att Sollentuna bedriver äldreomsorgen billigare än vad som är förväntad nivå, men att jämförbara kommuner bedriver det ännu billigare. I sammanhanget spelar det också roll att Sollentuna har en låg kommunalskatt och därmed behöver ha lägre kostnader. Det ska också tilläggas att dessa jämförelser med andra kommuner enbart handlar om kostnader, inte på något sätt om kvalitet.


Denna typ av jämförelser med andra kommuner ska vara ett verktyg för att bedöma sig gentemot andra. Det är inte en absolut sanning, det finns alltid viss osäkerhet i siffrorna. Den strikta tillämpning som vård- och omsorgsnämnden i Sollentuna gjort som grund till omfattande sparpaket är mycket tveksam.

Hur har då de äldre upplevt besparingarna? Det är ännu för tidigt att se alla effekter, men vissa signaler har vi fått . Den senaste nationella brukarundersökningen från 2018 ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen” visar att trenden är nedåtgående för Sollentuna inom hemtjänsten, där besparingarna slagit hårdast. Det ska tilläggas att för särskilt boende låg siffrorna i stort på samma nivå som året innan.

Den moderatledda majoriteten genomförde alltså omfattande besparingar under tre år 2016-2018. I valrörelsen 2018 var signalen från vård- och omsorgsnämnden att det var slut på besparingarna, men den signalen gällde inte så länge. I majoritetens budget för 2020, som nyligen antogs finns det med ett nytt sparpaket på 13 mkr eller som majoriteten kallar det effektiviseringar. Även denna gång hänvisas till att nå jämförbara kommuner. Det kommer blir fortsatt tuffa tider för Sollentunas äldreomsorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar