fredag 5 juli 2019

Chockhöjda avgifter och nya besparingar i Sollentunas hemtjänst!


På Sollentuna kommuns hemsida definieras hemtjänst så här: ” Det är viktigt att känna sig trygg i sitt eget hem. Om du på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning har svårt att klara de vardagliga sysslorna på egen hand kan du få hjälp och stöd i hemmet av hemtjänsten. Målet med hemtjänsten är att underlätta för dig att leva ett självständigt liv och att göra det möjligt för dig att bo kvar hemma.” 

Under 2016 reviderade vård- och omsorgsnämnden riktlinjerna för biståndsbedömning i hemtjänsten. I samband med det förändrades tiderna för besök hos de äldre. De förändrade riktlinjerna har medfört t ex att tider för inköp, tvätt, disk, matlagning minskats. Det samma gäller tillsyn på kvällar, nätter och morgnar. Majoriteten av besök/insatser har nu en beviljad tid på 10-20 minuter per insats. I årsredovisningen för 2017 angavs att cirka 33 000 timmar har sparats in detta år och besparingarna fort. Syftet med förändringarna var att få vård- och omsorgsnämndens budget i balans, efter flera år av underskott samt nå samma kostnadsnivå som det som definieras som jämförbara kommuner. När kommunens inhyrda konsult redovisade jämförelsen av äldreomsorgen, för 2017, visar Sollentuna kommun upp jämförelsevis mycket låga kostnader. Endast fem kommuner i landet har lägre kostnader per brukare. Två av de jämförbara kommunerna redovisar lägre kostnader (Täby och Upplands Väsby).

Vi har fått allt fler vittnesmål från äldre, personal och även utförare om att den moderatledda majoritetens sparpaket försämrar livsvillkoren för Sollentunabor som behöver vård och omsorg. Det är dock ännu för tidigt att se alla effekter, men vissa signaler har vi fått . Den senaste nationella brukarundersökningen från 2018 ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen” visar att trenden är nedåtgående för Sollentuna inom hemtjänsten, där besparingarna slagit hårdast. Det ska tilläggas att för särskilt boende låg siffrorna i stort på samma nivå som året innan.

Den moderatledda majoriteten genomförde alltså omfattande besparingar under tre år 2016-2018. I valrörelsen 2018 var signalen från vård- och omsorgsnämnden att det var slut på besparingarna, men den signalen gällde inte så länge. I majoritetens budget för 2020, som nyligen antogs, finns det med ett nytt sparpaket på 13 mkr eller som majoriteten kallar det effektiviseringar. Även denna gång hänvisas till att nå jämförbara kommuner.

Det kommer att komma ytterligare beslut som påverkar de Sollentuna bor som har hemtjänst. Efter sommaren kommer kommunfullmäktige i Sollentuna att behandla ett ärende om chockhöjning av avgifterna inom vård och omsorg. I den moderatledda majoritetens förslag höjs timavgiften i hemtjänsten från 89 kr/timmen till 200 kr/timmen. En höjning med 111 kr/timmen eller 125%. Majoriteten föreslår även att avgiften för matkostnader på särskilt boende ska höjas från 2640 kronor till 3400 kronor/månad under 2019.

I beslutsunderlaget jämförs Sollentuna med antal andra kommuner i Stockholms län. Den jämförelsen visar att Sollentuna när det gäller hemtjänst har en av de lägsta avgifterna i nuläget, men när höjning genomförs kommer Sollentuna att ligga betydligt högre än de flesta av de kommuner som det jämförs med. Sollentuna föreslås alltså gå från att ha en av de lägsta avgifterna till den högsta, bortsett från Sigtuna, som avviker markant

Det kommer bli fortsatt tuffa tider för Sollentunas äldreomsorg.. Vi Socialdemokrater vill förbättra äldreomsorgen i Sollentuna. Det måste bli slut på sparpolitik och minuthets. De äldres behov ska styra. På kort sikt behöver ersättningen till hemtjänstutförarna höjas och riktlinjerna för tidsinsatser hemtjänsten bli generösare. På längre sikt krävs större förändringar i styrsystemen för öka äldres valfrihet och garantera att skattemedel går till omsorgsverksamhet. Vi säger såväl nej till chockhöjningen av hemtjänstavgifterna som till sparpaketen i budgeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar