torsdag 4 juli 2019

Rädda direktbussen till och från Edsberg och Viby!


Trafikförvaltningen i moderatstyrda Region Stockholm har remitterat ett förslag om förändrade linjesträckningar vilket ger kraftiga försämringar i busstrafiken för många Sollentunabor. I förslaget föreslås bl a att direktbussarna 516 och 526 tas bort i sin nuvarande form och inte längre gå från Edsberg eller Viby in till Stockholms innerstad.

SL har redan lagt ner flera direktbusslinjer runt om i Stockholms län. SL har en uttalad ambition i sitt trafikförsörjningsprogram att styra över mer av resandet till kombination buss och spårtrafik. En ambition som gör att fler tvingas till fler och tidskrävande byten under t ex sin jobbresa.

Den underliggande förklaringen till förslagen ligger i hur busstrafiken upphandlas av Region Stockholm. Busstrafiken styrs av s k incitamentsavtal där bussbolagens ersättning till betydande del styrs av antalet resenärer som kliver på.. Det är alltså inte resornas längd som avgör ersättningen, utan fler byten för resenärerna ger mer ersättning till bussbolagen.  

För oss som bor i kommundelar utan direktansluten spårburen trafik är busstrafiken extra viktig. Vi är beroende att åka buss till och från pendeltåg eller tunnelbana om vi vill åka kollektivt, t ex in till Stockholm. Om direktbussarna försvinner tvingas fler Sollentunabor att trängas på redan överfulla pendeltåg eller välja att ta bilen istället.

Vi Socialdemokrater jobbar för att direktbussarna från Viby och Edsberg till Stockholms innerstad ska bevaras. Det är ofta så fullt på pendeltågen att direktbussarna behövs för att avlasta och erbjuda en alternativ resväg. Istället för att lägga ner direktbussarna borde SL och Region Stockholm arbeta för att marknadsföra dem så att fler ser de linjerna som ett bra resealternativ.

Vi säger nej till trafikförvaltningens förslag som tvingar fler Sollentunabor att byta buss eller byta till pendeltåg, som minskar resealternativen, som ökar trängseln på pendeltågen och som inte minst ger boende i kommundelar utan pendeltåg försämrad busstrafik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar