måndag 23 oktober 2017

"Om tyranni" är en av årets viktigaste böcker!

Vår tid är som den är. Det är inte alltid lätt att orientera sig i den politiska debatten ibland (rätt ofta om jag ska vara ärlig) behövs en vägledning för att kunna sätta in saker i ett större sammanhang. Den amerikanska historikern Timothy Snyders korta skrift ”Om tyranni” är en sådan vägledning. I boken har han utifrån historiska lärdomar från 1900-talet satt ihop en lista med 20 lärdomar från det förra seklet som vi kan ha med oss för att förstå vår samtid.

Jag delar hans utgångspunkt om att vi kan lära oss mycket av historien. Det slitna uttrycket om att historien inte upprepar sig kanske inte är helt sant, men historiestudier ger ofta verktyg att se samband. Vår tid har likheter med andra perioder. Det är t ex lätt att se kopplingar till den 1930-talet genom att det då som nu blir allt vanligare med högerregeringar i Europa med auktoritära drag. En annan enkel likhet är till det tidiga 1990-talet med högerpopulistiska vågmästare i riksdagen och nazister som marscherar på våra gator.


Timothy Snyder skrev sin bok efter det att Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet i november 2016. Snyder skriver att han var övertygad att Hilary Clinton skulle vinna och boken skrevs för att bearbeta det som hände.

Boken är uppbyggd utifrån tjugo lärdomar från det tjugonde århundrade som kan kopplar till rubriken “Om tyranni”. Utifrån de tjugo lärdomarna har Snyder skrivit en text som förklarar och sätter in det i ett sammanhang.

De tjugo lärdomarna är dessa:

1.       Lyd inte i förväg
2.       Försvara institutionerna
3.       Akta dig för enpartistaten
4.       Ta ansvar för hur världen ser ut
5.       Håll yrkesetiken högt
6.       Akta dig för paramilitärer
7.       Besinna dig om du måste bära vapen
8.       Skilj dig från mängden
9.       Var aktsam om språket
10.   Tro på sanningen
11.   Undersök
12.   Ta ögonkontakt och håll samtalet i gång
13.   Arbeta aktivt i politiken
14.   Bygg upp ett privatliv
15.   Ge bidrag till goda ändamål
16.   Lär av likasinnade i andra länder
17.   Spetsa öronen efter farliga ord
18.   Bevara ditt lugn när det oväntade händer
19.   Var patriot
20.   Var så modig du bara kan

Den kanske viktigaste av alla lärdomar av boken är att du aldrig kan lita på att någon annan kommer göra jobbet. Är du inte nöjd med situationen eller tror att det kommer gå åt fel håll så behöver du vara beredd att agera själv och vara så modig som du bara kan.


För min egen del tycker jag att boken är användbar på flera sätt. Det gäller inte bara för att förstå politik på nationell eller internationell nivå. Med en enkel anpassning kan du använda bokens lärdomar i vilken situation som helst som handlar om ledarskap t ex i föreningslivet eller på en arbetsplats. Allt kanske passar in, men grunderna är de gemensamma. Sammantaget gör det att Timothys Snyders bok ”Om tyranni” sannolikt är en årets viktigaste böcker för att förstå vår samtid och de skeenden som pågår just nu. Skeende som vi inte vet var de kommer att sluta. Snyders tjugo lärdomar gör det enklare att analysera och tänka ut vad som borde vara ett lämpligt agerande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar