onsdag 18 oktober 2017

Bygg hyresrätter i en del av Mässområdet!

Det råder stor bostadsbrist i Sollentuna. Det visar sig bl a i att det står över 40 000 personer i Sollentunahems intressekö. Andelen hyresrätter har också minskat det senaste decenniet och är just nu mindre än 25% av alla bostäder i kommunen. I ord är de flesta överens om att det behöver byggas fler hyresrätter i Sollentuna och att nya områden ska byggas med blandade upplåtelseformer. Det är dock skillnad mellan vad som sägs i ord och vad som omsätts till handling. Ett tydligt sådant exempel kommer att behandlas på kommunfullmäktige den 19 oktober.

Det ärende som står på kommunfullmäktiges dagordning är en markanvisningstävling för den mark där Sollentunamässan tidigare bedrev verksamhet. Ett markområde som i det närmast stått som ett allt mer förfallet minnesmärke av en svunnen storhetstid i många år.

Den 20 juni 2016 beslutade kommunfullmäktige att villkora en viss del av markanvisningen till att det ska byggas hyresrätter. Det slöts ett intentionsavtal med den andra markägaren Skanska, som innebär att kommunen skulle bygga hyresrätter motsvarande ett femtiotal hyresrätter på Mässområdet. När nu kommunfullmäktige ska till ställning till villkoren för en markanvisningstävling så har villkoret om hyresrätter tagits bort. I en artikel i Mitt i Sollentuna häromveckan säger stadsbyggnadsnämndens moderata ordförande att tomten inte lämpar sig för att splittras mellan olika upplåtelseformer. Så var det med de vackra orden om blandade upplåtelseformer.

Vi Socialdemokrater tycker att kommunen ska leva upp till intentionsavtalet och därmed inte genomföra en markanvisningstävling utan att kravet om hyresrätter finns kvar. Om vi tror att blandade upplåtelseformer är väsentligt för att skapa ett socialt hållbart samhälle så håller inte moderaternas argument.  Då spelar det inte heller roll att det finns andra hyresrätter i närheten.

Moderaternas ställningstagande kommer också i en tid när det finns en viss osäkerhet om hur bostadsrättsmarknaden ser ut i Stockholmsområdet. Wallenstam beslutade nyligen att ett tänkt bostadsrättsområde i Solberga ska bli hyresrätter istället. Wallenstams vd Hans Wallenstam sa så här i FastighetsNytt i samband med detta: Vi upplever att marknadsläget på bostadsrättsmarknaden i Stockholm just nu är lite osäkert. Vi väljer därför att göra om första etappen av Orangeriet till hyresrätter efter att ha gjort ett marknadstest av projektet där vi noterar att bostadsrättsmarknaden har svalnat av”

Det finns för övrigt andra viktiga krav som inte finns med i moderaternas förslag till markanvisningstävling. Det handlar om ett ekologiskt hållbarhetsaspekten. Vi tycker att detta ska tas med som ett kriterium i denna markanvisningstävling, vid sidan av det ekonomiska- och det gestaltningsmässiga kriteriet. Det är viktigt att inte bara bygga mycket, utan också bygga hållbart. Våra bostadsbehov får inte ske på bekostnad av Sollentunas miljö och övriga klimatet, och vi tycker därför att kommunen ska ha hållbarhet som en viktig parameter vid utvärdering av tävlingsbidragen.

Det här ärendet är ytterligare ett bevis på att moderaterna tal om vikten av hyresrätter till största delen är ord. När det blir skarpt läge väljer de alltid bostadsrätter, detta oavsett hur marknadsläget inom bostadssektorn ser ut. Det är djupt beklagligt att kommunen inte utnyttjar möjligheten att bygga hyresrätter i Mässområdet när vi har den möjligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar