tisdag 10 oktober 2017

Dags för interpellationsdebatt om teleslinga i sammanträdesrum!

På kommunfullmäktige den 19 oktober ska en interpellation behandlas om teleslinga i sammanträdesrum. Jag har skrivit interpellation tillsammans med min partikamrat Lilian Lama. Interpellationen ställs till kommunstyrelsens ordförande och ser ut så här:

En betydande andel av alla som bor och verkar i Sollentuna lider av någon form av hörselnedsättning. Många av dem behöver teknisk hjälp för att kunna höra på ett tillfredsställande sätt. För de personer som behöver en hörapparat är en teleslinga en nödvändig komplettering för att de ska kunna ta del av vad som sägs på t ex ett möte eller seminarium.

Det finns reglerat i kommunallagen att förtroendevalda med funktionshinder ska kunna delta på samma sätt som andra förtroendevalda. I 4 kapitlet 33 § i kommunallagen står följande:  ”Kommuner och landsting skall verka för att förtroendevalda med funktionshinder kan delta i handläggningen av ärenden på samma villkor som andra förtroendevalda. Lag (2002:249).” Hörselnedsättning räknas som ett funktionshinder.

De flesta kommunala sammanträden hålls i dag i Turebergshuset, men vissa nämnder har återkommande sammanträden i andra lokaler. Enligt de uppgifter vi fått fram så finns det i dag fasta teleslingor i Sollentunasalen och Turebergsrummet. Dessa rum är dock inte de enda i Turebergshuset som sammanträden sker. Rotebrorummet, Nytorpsrummet m fl används återkommande av nämnderna för sammanträden. Även andra rum runt om i huset används också. I detta sammanhang ska också noteras att det i kommunallagen står ”handläggning av ärenden” och inte bara beslutande sammanträden.



Mot bakgrund av ovanstående frågar jag kommunstyrelsens ordförande:

·         Anser du att förtroendevalda med hörselnedsättning kan delta fullt ut i handläggning av ärenden?
·         Varför finns inte teleslinga installerad i samtliga rum i Turebergshuset där kommunala nämnden sammanträder?
·         Finns det en plan för garantera tillgång till teleslinga i samtliga sammanträdesrum?
·         Finns det rutiner på de olika förvaltningarna för att garantera att alla kan medverka i handläggningen av ärenden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar