fredag 20 oktober 2017

Interpellationsdebatt om teleslinga i sammanträdesrum!

På kommunfullmäktige den 19 oktober hade jag en debatt om en interpellation om teleslingor i sammanträdesrum.I debatten höll kommunstyrelsens ordförande med om vikten av frågan och att ingen ska känna sig utanför p g a hörselnedsättning. Orsaken till att det inte finns teleslinga i alla sammanträdesrum som nämnder sammanträder i är enligt honom att det inte efterfrågats. Jag tyckte det var ett märkligt resonemang utifrån hur lagen ser ut och tryckte på att (S) har representanter med grava hörselnedsättningar som uttryckt detta samt att det tagits upp vid tidigare sammanhang i bl a kommunstyrelsens arbetsutskott.

I mitt inledningsanförande sa jag bl a så här:


"Det finns inte mycket som är mer irriterande än när man inte hör något som man vill höra. För oss som är ”normalt” hörande är det oftast inget större problem de gånger det händer. Mer irriterande än ett problem. Men om man har en hörselnedsättning blir det inte bara irriterande händelser utan snarare ett påtagligt problem som kan hindra dem från att göra saker som de gjort tidigare i livet och vill fortsätta med.

Vi har väl alla varit med på möten där någon ropat över rummet. Tala tydligare, använd mikrofon. I många fall hjälper det. För de som använder hörapparat finns det ytterligare hjälpmedel. Teleslinga eller hörslinga som det också kallas är ett sådant hjälpmedel. Om en sådan finns installerad i ett rum eller plats förstärks ljudet i hörapparaten. Det är en vanligt att en teleslinga finns i sammanträdesrum. Vi har det installerat här inne Sollentunasalen och i några rum till här på plan 13. I några av de mindre rummen finns det kopplat till den tekniska utrustningen, men för att det ska fungera förutsätter det att man t ex använder videoutrustning. I andra rum i huset där nämnder har möten som t ex Nytorpsrummet saknas teleslinga.

                                                                 #

Det finns reglerat i kommunallagen att förtroendevalda med funktionshinder ska kunna delta på samma sätt som andra förtroendevalda. I 4 kapitlet 33 § i kommunallagen står följande:  ”Kommuner och landsting skall verka för att förtroendevalda med funktionshinder kan delta i handläggningen av ärenden på samma villkor som andra förtroendevalda. Lag (2002:249).” Hörselnedsättning räknas som ett funktionshinder, I detta sammanhang ska också noteras att det i kommunallagen står ”handläggning av ärenden” och inte bara beslutande sammanträden.

I interpellationssvaret står så här:
”Förtroendevalda i Sollentuna kommun ska kunna delta i sammanträden, och där det krävs teknikstöd skall det tillgängliggöras givet att ett sådant stöd finns åtkomligt.” 

Det låter naturligtvis bra, men…

                                                                 #

I svaret står så  här: ”I samband med att plan 13 i Turebergshuset byggdes om infördes även en standardisering gällande tekniska hjälpmedel vid hörselnedsättning”

Det är snart 10 år sedan hela plan 13 byggdes om från grunden och ny teknisk utrustning drogs in. Då installerades alltså inte teleslingor i alla sammanträdesrum. Därutöver har en hel del teknisk utrustning byggts ut. I det här rummet skedde det senast för ungefär ett år sedan.

I svaret står ” Det är först från och med första september 2017 som det finns en upphandlad leverantör för inköp och support av mötesrumsteknik för övriga delar av huset.

Det här svaret väcker ytterligare frågor.

-          Varför har det tagit så lång tid? Hörselslingor är jämförbart med andra tillgänglighetsinsatser billigt att installera och ingen ny uppfinning. De har funnits länge.
-          Kommer Nytorpsrummet och andra sammanträdesrum i övriga delar av huset som används för möten med förtroendevalda att utrustas med teleslinga? I så fall när?
-          Kommer det att finnas portabla teleslingor att använda för t ex samtal mellan förtroendevalda och tjänstemän vid handläggning av ärenden?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar