lördag 30 september 2017

Det är dags för mer offentlig konst i Sollentuna!

I våras lämnade jag tillsammans med mina partikamrater Berit Forsberg och
Tanja Bojovic in en motion till kommunfullmäktige där vi föreslagit att kommunen ska avsätta en procent av kostnaderna vid ny-, om- och tillbyggnad ska avsättas för konstnärlig gestaltning.

Motionen har nu remitterats till berörda nämnder. Vi behandlade remissen på trafik- och fastighetsnämndens septembermöte. I remissvaret tryckte förvaltningen på att om en procent ska avsätta för konstnärlig utsmyckning kommer byggprojekten att fördyras med samma procentsumma.

Den socialdemokratiska gruppen i trafik- och fastighetsnämnden lämnade in en protokollsanteckning, tillsammans med (MP) som såg ut så här:

“Vi står bakom motionens förslag om att en procent av kostnaderna för om-, ny- och tillbyggnad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Vi valde däremot att ställa oss bakom förslaget till yttrande då detta endast klarlägger att motionens förslag skulle medföra en tillkommande kostnad vid byggnationen. Trafik- och fastighetsnämnden har därmed svarat på remissen utifrån sitt ansvarsområde. Ett bifall till motionen kräver ett kommunövergripande ställningstagande som sedan blir en naturlig del i planering och genomförande av byggnationer.”

Varför är det nu viktigt med konstnärlig utsmyckning. Min uppfattning är att alla oavsett vem man är eller hur man lever, ska ha möjlighet att uppleva konst i sin närmiljö. Den offentliga konsten – som alla har tillgång till – har en stor betydelse för människors välbefinnande. Den är en del av vårt öppna demokratiska samhälle. Konsten ska kunna beröra, stimulera, roa, oroa, inspirera eller locka till eftertanke. Samtidigt bidrar konsten till att skapa upplevelser för dem som bor, arbetar eller är på besök i kommunen.

Det finns också en rekommendation från 1937, då Statens Konstråd bildades, om att en procent av kostnaderna vid ny-, om- och tillbyggnad ska avsättas för konstnärlig gestaltning. Stockholms stad har sedan 1963 ett mål om detta. Ett annat exempel är Enköping som införde detta 2001. Vi anser nu att det är dags för Sollentuna kommun att anta en liknande målsättning. En målsättning som ska följas även av de bolag som ingår i kommunens bolagskoncern.

Det finns redan idag exempel på konstnärlig utsmyckning i Sollentuna kommun. Merparten av dessa tillkom under tiden fram till 1980-talet. Därefter har den konstnärliga gestaltningen tonats ner. Det är dags att vända den negativa utvecklingen. Om man tittar på remissvaret som trafik- och fastighetskontoret tagit fram så nämns särskilt fasadmaterial, som på friidrottshallen, som ett inslag av konstnärligt inslag.Det räcker inte. Enprocentsregeln bidrar till att konst är ett naturligt inslag i människors närmiljö. Genom enprocentregeln får konsten en genomtänkt och självklar plats i offentligheten. Konsten ger platsen en identitet och gör att miljön blir unik. Det är dags för mer offentlig konst i Sollentuna!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar