lördag 16 september 2017

Rösta i morgon för en folkkyrka i takt med tiden!

I morgon är det dags för valdagen i årets kyrkoval. Det har varit en valrörelse som på präglats av hårda ord och oförsonlighet mellan olika grupper. Konfiliktytorna har i vissa fall varit breda som vallgravar. Förutom de väntade diskussionerna mot (SD) så har det främst handlat om konflikt mellan partipolitiska nomineringsgrupper och de mer kyrkliga grupper. De kyrkliga grupperna har höjt tonläget oerhört om till och med jämför mer förra kyrkovalet 2013. Det har ibland verkat som om de varit mer intresserade att diskutera vilka som borde få ställa upp i valet än hur svenska kyrkan ska utvecklas framöver. På olika håll har partipolitiska grupper i allmänhet och vi Socialdemokrater i synnerhet, kallats allt från kolonisatörer av kyrkan och trojanska hästar till månglare som ska drivas ut ur templet.

Min erfarenhet från framförallt Sollentuna Församling är att, framförallt POSK, har haft svårt att släppa det höga tonläget från valrörelsen tiden efter valet fram till kyrkofullmäktiges valmöte vilket har gjort att valmötet bitvis förvandlats till rena “slagfältet”. Även om vi har olika uppfattning och värderingar borde alla inblandade tänka på att behålla hyfs och respekt mot varandra genom att åtminstone skilja på sak och person. Vi vill alla Svenska kyrkans väl!

Vi socialdemokrater ställer upp i kyrkovalet för att vi vill fortsätta utveckla Svenska kyrkan som en öppen och demokratisk folkkyrka där alla har samma värde och rätt. En kyrka som är en öppen och välkomnande folkkyrka och vill vara Sveriges bästa arbetsgivare

Vi  Socialdemokrater vill ha en kyrka där det ska vara självklart att också samkönade kan gifta sig. Vi vill ha en kyrka som inte tvingar barnen att avstå från verksamhet för att föräldrarnas plånbok inte är tillräckligt stor. Vi vill även ha en kyrka som strävar efter att bli Sveriges bästa arbetsgivare och som ställer krav på schysta villkor vid upphandlingar.

Mot oss står Sverigedemokraterna och den kristna högern. De mobiliserar starkt och vill göra om kyrkan i grunden – till en kyrka som utestänger grupper, som gör skillnad på människor och som inte tydligt markerar mot kvinnoprästmotståndare och motstånd mot HBTQ-personer.

Din röst kan vara avgörande. Rösta för en öppen folkkyrka i takt med tiden! Ta med vänner och bekanta och gå och rösta för att alla människors lika värde och rätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar