torsdag 21 september 2017

Skärs LSS ner på felaktig grund i Sollentuna?

Under senaste tiden har det varit flera artiklar och debattinlägg i lokalpressen om LSS i Sollentuna. Det har sig grund i det beslut som den moderatledda majoriteten i vård- och omsorgsnämnden tog i februari 2017 som nu har blivit omvandlade till verklighet från den 1 juli 2017.

Grunden till beslutet är att vård- och omsorgsnämnden har får höga kostnader och inte klarar sin budget utan att behöver minska sin budget.

Jag har gått igenom beslutsunderlaget som nämnden hade vid sitt beslut i februari 2017. Tjänsteutlåtandet grundar sitt resonemang på jämförelse med ett antal andra kommuner. Det urval av kommunen som redovisas visar att Sollentuna har den näst högsta kostnaden för verksamheten än de uppräknade kommunerna. Det framgår inte hur urvalet av kommuner gjorts, då de kommuner som nämns inte är de kommuner som kommunen brukar jämföra sig med och som därmed brukar räknas som jämförbara.


Det som redovisas är en ren kostnadsanalys. Det har inte tagits någon hänsyn till varken kvalitet eller omfattning. Det står att jämförelsen är exklusive lokalkostnader. I en sådan verksamhet som LSS påverkar lokalerna kostnaderna. När Soloms styrelseordförande häromveckan informerade kommunfullmäktige om verksamheten så nämnde han att Soloms situation påverkas av att Sollentuna har många LSS-bostäder med få boendeplatser, vilket bl a gör att personalen inte kan utnyttjas optimalt.

När du ser på hur neddragningarna genomförts ser man att det skett en kraftig sänkning av ersättningarna i de olika nivåerna. Den nivå som flest människor ligger på är nivå 4.

I verkligheten har vård- och omsorgsnämnden bland annat lett till att det kommunala utförarbolaget  Solom har “hyvlat” ner personalens tjänstgöringsgrad, i enstaka fall upp till 30%. Soloms ordförande hävdar att bolaget klarar sitt uppdrag, med mindre tid. Det är väl en fråga som framtiden lär se svar på.

Vi ska i detta sammanhang påminna oss om att LSS är en rättighetslagstiftning och därmed för med sig andra krav än annan lagstiftning. Frågan är om detta överhuvudtaget vägts in i beslutet.

Enligt tjänsteutlåtandet ska de sänkta ersättningsnivåerna, tillsammans med nytt bemanningsavtal, under 2017 medföra en besparing på 5-6 miljoner kronor. Det nämns ingenting om effekter på längre sikt än under innevarande år.

Den Socialdemokratiska gruppen i vård- och omsorgsnämnden deltog inte i beslutet. Vi har överlag högre ambitioner för vård och omsorg än den moderatledda majoriteten i Sollentuna. Det märks även i vårt budgetalternativ där vi t ex avsätter 9 miljoner för att säkerställa att vård- och omsorgsnämnden kan utföra sitt uppdrag på ett fullgott sätt och enligt gällande lagstiftning.

Så tillbaka till frågan i rubriken på det här blogginlägget “Skärs LSS ner på felaktig grund i Sollentuna?”. Jag vill inte svära på att det är på felaktig grund, men det finns en del tveksamhet i hur beslutet är underbygt. Om mindre än ett år är det val och allt tyder på att vård och omsorg kommer bli en stor lokal valfråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar