tisdag 12 september 2017

Det är inte alltid enkelt att fatta beslut!

En del som ingår i att vara politiskt förtroendevald är att ta ansvara och fatta beslut även när beslutet inte är enkelt att fatta. Där ingen av de tänkbara valmöjligheterna varken är enkel att genomföra eller har brister. Trots detta måste vi välja ett alternativ för att lösa ett problem som måste lösas. Detta trots att protestvågorna inte sällan går höga. Det ingår i rollen som förtroendevalda att ändå hitta en lösning och fatta beslut under dessa förutsättningar. En sådan fråga är den nyligen avgjorda frågan att hitta en ersättningslokal för Töjnaskolan under tiden som den befintliga skolan rivs och den nya byggs upp.

Miljö- och byggnadsnämnden beslutade i slutet i augusti 2017 enhälligt att fastställa det bygglov som trafik- och fastighetsnämnden ansökt om. Det har varit en lång process där förutsättningarna ändrats under tidens gång. Vi Socialdemokrater har jobbat för att hitta en så bra helhetslösning som möjligt för de barn som ska gå i de aktuella skolorna och för de närboende. När det tillslut endast blev aktuellt med en skola evakuerad till Fågelsångsparken och då detta tar parken i anspråk i betydligt mindre omfattning, både i tid och yta, än i de tidigare förslagen valde vi efter noggrant övervägande ställa oss bakom förslaget. Det bygglov som nu har beviljats gäller endast för Töjnaskolans evakuering. Det är det vi ställt oss bakom. Något annat är inte aktuellt just nu. I samband med beslutet lämnade mina partikamrater i miljö- och byggnadsnämnden in en protokollsanteckning som ser ut så här:

”Utifrån de nya förutsättningar som gäller, om att Fågelsångsparker endast ska vara evakueringsplats för Töjnaskolan och detta under två år, ställer vi oss bakom förslaget.
Vårt ställningstagande grundar sig att det är ett tidsbegränsat anspråkstagande av en del av parken. Vi vill också betona vikten av att en plan upprättas och medel avsätts för hur parken ska återställas efter det att den tillfälliga skollokalen avvecklats. ”

Det här ärendet har pågått under flera år. Från början hade det om utredningsuppdrag i budgeten om att hitta en tomt för en central evakueringsskola. Det rapporterades hösten 2015. Sedan under våren 2016 togs beslut av en majoritet i miljö- och byggnadsnämnden om förhandsbesked för bygglov för en tillfällig för- och grundskola som skulle användas för Töjnaskolan, Eriksbergsskolan och Gärdeskolan. Under den fortsatta processen hittades andra lösningar för två av grundskolorna samt för Töjnaskolans förskola. Kvar fanns bara Töjnaskolans grundskola, där det inte gick att hitta något annat hållbart alternativ för evakueringen än Fågelsångsparken.

Vi som sitter i trafik- och fastighetsnämnden har fått framförallt fått muntliga redovisningar kontinuerligt under processen. När det gäller Töjnaskolans evakuering är det framför allt området intill Töjnaskolans område man undersökt och förkastat p g a främst markproblem. Det har inte funnits någon annan kommunal mark i kommundelen som ansetts lämplig beroende på t ex för mycket buller, trafikproblem/föroreningar, inte tillräcklig yta, för otillgängligt, m m. Trafik- och fastighetskontoret har därtill kontaktat mäklare för att titta på fastigheter som varit ute till försäljning, men utan att hitta något som skulle kunna fungera. Vår bedömning är att trafik- och fastighetskontoret verkligen försökt hitta andra alternativ.

Vi kommer att fortsätta att driva på och bevaka frågan kring att den del av Fågelsångsparken som används för skoletableringen återställs till parkmark när paviljongerna tagits bort. I detta ligger att plantera nya träd i området. Enligt den information som vi har tagit del av kommer en del träd att bibehållas och andra sågas ner. Den information vi fått är att det råder blandad status på träden. En del träd är i dåligt skick och skulle behövts tas ner oavsett.

Den del som används för den tillfälliga skolan kommer alltså att återställas till parkmark. Parken kommer av naturliga skäl inte att se ut exakt som idag. För vår del känns det naturligt att kommunen involverar de närboende i arbetet med hur parken ska se ut i framtiden.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar