måndag 4 september 2017

Statsbidrag minskar antal barn i förskolans barngrupper i Sollentuna!


Vi Socialdemokrater tycker att alla barn ska ha rätt till en jämlik start i livet. I förskolan utvecklar barn bland annat sina förmågor inom språk, matematik, teknik, naturvetenskap och sin sociala kompetens. Under de senaste åren har inte förskolan i Sollentuna fått nödvändiga resursförstärkningar, men nu börjar det gå åt rätt håll. Även om vi Socialdemokrater har större ambitioner än så.

När budgeten för 2018 antogs blev det extra tillskott till förskolan, även om vi Socialdemokrater avsatt 5,4 mkr mer än den moderatledda majoriteten för att räkna upp barnomsorgschecken. Om det Socialdemokratiska budgetförslaget hade gått igenom hade checken räknats upp med bortåt 4%, istället för med 3%. I den Socialdemokratiska budgeten avsatte vi också 4 mkr för höjda löner till personalgrupper som halkat efter och i den kategorin finns personal som arbetar i förskolan som skulle få högre lön om vårt förslag gått igenom.

Nyligen fick Sollentuna kommun ett glädjande besked från den rödgröna samarbetsregeringen om att Sollentuna kommun beviljats 5,2 mkr istatsbidrag för att minska antalet barn i barngrupperna i förskolan. Förra året brydde sig inte ens den moderatledda majoriteten i Sollentuna om att ansöka om detta statsbidrag. I år gick ansökan in och nu ser vi resultatet Ett statligt tillskott som bidrar till att skapa bättre arbetsmiljö i förskolan.

Avslutningsvis lämnade vi Socialdemokrater nyligen i en motion till kommunfullmäktige om att Sollentuna kommun från 2018 ska utöka maxtiden med 5 timmar i veckan i förskolan för de barn som idag inte har rätt till heltid, d v s från 15 till 20 timmar i veckan, med målet att alla barn senast från och med 2022 ska ha rätt till heltid. Vi ser det som ett sätt att ytterligare lyfta förskolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar