fredag 31 augusti 2018

Vi vill ha en närakut i Sollentuna!

En fråga som dykt upp under valrörelsens gång handlar om den planerade närakuten på Sollentuna Sjukhus. Borgerliga politiker driver linjen att (S) är emot en närakut på Sollentuna sjukhus. Det hela har sin bakgrund i uttalanden av ledande landstingspolitiker från (S) som har tolkats på et sådant sätt av bl a moderater för att de ska få slippa prata om skandalerna om Nya Karolinska. Det är fullt förståeligt att (M) vill flytta fokus till att prata om att ”rädda” en närakut som ännu inte startat, istället för att behöva prata om Nya karolinska, konstulnotor, dyra strumpor och dörrar.

Socialdemokraterna är inte emot en närakut i Sollentuna. Det besked getts är att vid ett maktskifte inte kommer att lägga ned Löwenströmska sjukhusets närakut i Upplands Väsby. Detta eftersom en flytt till Sollentuna skulle vara kostsam och riva upp en välfungerande verksamhet, vilket oroar både patienter och personal. Det behövs med största sannolikhet närakuter på både Sollentuna Sjukhus som Löwenströmska sjukhuset för att täcka de behov som finns i en region med växande befolkning dels för att akuten på Nya Karolinska nu inte tar emot alla därför att den är en ”specialakut” som tar emot långt färre behövande än tidigare.

Socialdemokraterna vill förstärka vården i Sollentuna genom att till en början se till att en jouröppen vårdcentral finns i kommunen. Den moderatledda allians som styr landstinget har haft tolv år på sig att göra detsamma men inte visat något intresse för det. I sitt senaste budgetförslag i landstinget gjorde vi socialdemokrater dessutom en kraftig satsning på vårdcentralerna i länet. Om den budgeten gällt skulle Sollentunas vårdcentraler ha haft drygt 12 miljoner kronor mer att röra sig med än i dag.


Under alliansens tre mandatperioder, 12 år, vid makten i landstinget har koncentrerat allt mer vård till Stockholms innerstad. Detta beror på att Moderatstyret överlåtit till privata vårdföretag att bestämma var mycket av vården ska finnas. Samtidigt har miljarder av skattebetalarnas pengar gått till konsulter, till det svindyra skandalbygget Nya Karolinska och till de många vårdval som först började rullas ut av Filippa Reinfeldt. I valet den 9 september hoppas vi socialdemokrater kunna sätta stopp för detta och återgå till en ordning där vårdens pengar går till vård och vårdutbudet utvecklas efter länsinvånarnas behov. Det kommer inte minst att gynna Sollentunaborna genom bl a förstärkt närsjukvård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar