fredag 24 augusti 2018

Välkommen granskning av Hyresgästföreningen av utförsäljning av Sollentunahems lägenheter!


Under 2016 drev den moderatledda majoriteten igenom att på ett genomgripande sätt förändra kommunmedborgarnas gemensamma bostadsbolag, AB Sollentuna. De beslutade att sälja ut 2000 lägenheter till privata fastighetsägare samt att bilda en bolagskoncern och genomföra en fission för att kunna flytta över pengar från Sollentunahem till kommunkassan. De lovade också att Sollentunahem ska få bygga 1500 nya hyresätter. Sammantaget skulle Sollentunahem få färre lägenheter och svagare ekonomisk ställning. I nuläget har ingen fastighet sålts.

Socialdemokraterna röstade emot försäljningarna och vi går till val för att stoppa de planerade försäljningarna.

Hyresgästföreningen Sollentuna meddelade nyligen att de avser att genomföra en utredning om Sollentuna kommuns hanterande av det kommunala bolaget AB Sollentunahem, i avsikt att få en rättslig prövning. Jag välkomnar en sådan granskning. Det finns många frågor och tveksamheter kring kommunens hanterande av det allmännyttiga bostadsbolaget Sollentunahem. Hyresgästföreningen Sollentuna har tillgång till en stab av jurister och utredare för denna process som de önskar få rättsligt prövad.

De områden som hyresgästföreningen vill granska är följande med deras motiveringar:

Aggressiv skatteplanering
Kommunen har i nuläget placerat över 1 800 hyresrätter i tre nya dotterbolag till AB Sollentunahem. Anledningen till det är att man ska slippa realisationsskatt vid försäljning till andra fastighetsbolag.

Den kommunala hushållningsprincipen
Sedan 2007 har cirka 2 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter genom en kommunal kampanj. Samtliga har sålts till underpriser, vilket inte stämmer överens med hushållningsprincipen.

Extra uttag ur AB Sollentunahem
Under de senaste åren har kommunen plockat ut cirka 24 miljoner kronor ur Sollentunahem utöver vinstuttaget. Ingen vet vad dessa pengar har använts till. Lagstiftningen är rätt otydlig på den punkten, men klart är att det finns en avgränsning och den vill vi ha prövad.

Överföring av kommersiella fastigheter
Tidigare i år förde kommunen över AB Sollentunahems kommersiella fastigheter till ett nytt kommunalt fastighetsbolag. Detta innebär dels en värdeöverföring i mångmiljonklassen, och dels att lagstiftningen om allmännyttiga bostadsbolag inte gäller det nya fastighetsbolaget.

Försäljning till andra fastighetsägare
2011 sålde kommunen 452 hyresrätter till Wallenstam. 2016 sålde Wallenstam vidare till D. Carnegie för tre gånger pengarna. Detta innebär dels att man sålde långt under marknadspris, och dels att man otillbörligt gynnat företaget Wallenstam vilket inte är tillåtet enligt lag.

Det är relevanta områden de valt ut och jag ser fram emot att se vad de kommer fram till.

Moderaterna är däremot inte så glada över granskningen i Vi i Sollentuna kommunstyrelsens ordförande så här:

”– Vi har gjort allting i enlighet med den lagstiftning som finns. När det gäller de extra uttag utöver vinstutdelningen från Sollentunahem så är det något som länsstyrelsen tittar på de år då en utdelning lämnats. Så det kontrolleras alltid. Men vill de slösa sina medlemmars tid på det här välkomnar vi det.
Han reagerar dock över tidpunkten för offentliggörandet.

Menar du att det finns politiska motiv?
– Ja, det är ganska uppenbart att det är så.”

Det är uppenbart att moderaterna inte vill att Sollentunahemsaffären ska bli en valfråga. Thunes antyder också att de inte tycker att det är en politisk fråga. Det är en märklig inställning. Såväl frågan om bostadsförsörjning för medborgarna och god förvaltning av skattemedel ingår i en kommuns grundläggande uppgifter och därmed i högsta grad politiska frågor och ska givetvis diskuteras och granskas under en valrörelse.

Vi kan ge ett tydligt besked från Socialdemokraterna. Vi står inte bakom försäljning av hyresrätter och slakten av Sollentunahem. Vi vill istället utveckla allmännyttan och bygga fler än de 1500 nya hyresrätter, som majoriteten lovat, de kommande åren. Vi Socialdemokrater går till val på att stoppa försäljningar till privata fastighetsägare. Ett större och starkare Sollentunahem ger fler bostäder och större valfrihet i hur och var du kan bo.

Sollentunahem är ett starkt bolag som kan finansiera nya hyrerätter utan att sälja. Det låga ränteläget gör att det är förmånligt att låna pengar för att bygga, utan att några försäljningar behövs. Ett Sollentunahem med fler lägenheter kan också erbjuda Sollentunaungdomarna en ungdomsgaranti för en egen bostad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar