tisdag 21 augusti 2018

Stoppa vinstjakten i äldreomsorgen!


Vi lever allt längre och allt fler i Sverige kommer att behöva äldreomsorg. Därför är det viktigt att våra gemensamma skattepengar går till det de är avsedda för – inte till obegränsade vinstuttag. Samhället måste vara starkt för att vi ska kunna känna oss trygga i alla skeden av livet.  Vid årsskiftet 2017/2018 fanns det 11 292 personer i Sollentuna över 65 år. Det motsvarar 15,7% av befolkningen i Sollentuna.

I befolkningsprognoserna för kommande år framgår att gruppen att gruppen över 60 år kommer öka med 20% under de kommande två mandatperioderna. Ökningen kommer vara markant bland de äldre-äldre. Fram till år 2027 antas åldersgruppen 80 till 84 år att ha ökat med nästan 1 000 personer och 85 år eller äldre att ha ökat med 600 personer bara i Sollentuna. Tryggheten för äldre är därför en av samhällets viktigaste uppgifter framöver. Enligt de senaste publicerade siffrorna (för 2016) hade 11,4% av alla över 65 år beviljats hemtjänst. 4,4% av över 65 år hade särskild boendeform.

Under en lång tid fanns en naiv syn på att privatiseringar och marknadslösningar skulle leda till att löner och villkor förbättrades. Nu kan vi konstatera att de vinstdrivande företagen tvärtom håller nere personalens löner och villkor vilket i förlängningen också drabbar de äldre. Detta är oacceptabelt. Det märks inte minst inom hemtjänsten. Inom hemtjänsten har Sollentuna tillämpat LOV, lagen om valfrihetssystem, sedan 2008. I nuläget är det 21 st godkända utförare. De flesta av dessa bolagen har under 20 kunder (11 stycken). Endast fyra bolag har över 75 kunder. AB Solom har runt hälften av samtliga kunder.

Vi socialdemokrater går till val på att stoppa vinstjakten i äldreomsorgen och förbättra villkoren för personalen i äldreomsorgen. Sollentuna kommun har under åren tagit ifrån olika privata aktörer driften av vård- och omsorgsverksamheter. Under förra året förlorade Frösunda driften av flera LSS-verksamheter och kommunen slutade placera äldre på Vidaby.

I våras röstade de borgerliga partierna och SD röstade ner vårt förslag i riksdagen om att begränsa vinsterna i äldreomsorgen. Men vi ger oss inte. Nu tar vi frågan till väljarna. Nu under valrörelsen har Socialdemokraterna på riksnivå presenterat nya förslag för att stoppa vinstjakten i äldreomsorgen:

  • Stoppa vinstjakten i äldreomsorgen
  • Nya krav för att få tillstånd att bedriva äldreomsorg: kollektivavtalsenliga villkor, heltider och tillsvidareanställningar
  • Inför offentlighetsprincipen i äldreomsorgen
  • Kommunalt veto mot överetableringar i hemtjänsten

Det är bra förslag som bidrar till att det finns ett regelverk som bättre kan garantera en trygg vård och omsorg. Vi har lokalt drivit frågor om arbetsvillkoren hårt. Varje gång (S) har förslagit kollektivsavtalsenliga villkor har det röstat ner. Om vårt förslag blir verklighet kommer villkoren förbättras för de anställda. För oss är det grundläggande att vårdens pengar ska användas till vård och inte till vinster.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar