tisdag 21 augusti 2018

Sollentunaborna ska känna sig trygga när de rör sig i sin kommun!


Under de senaste veckorna har det skett flera fall av grova bilrån, inbrott och våldtäkter i Sollentuna. Det är hemska brott som de drabbade bär med sig resten av livet. Vi har tidigare varit med om skottlossning och bilbränder i Edsberg och på andra platser i Sollentuna. Mycket tyder på att otryggheten i Sollentuna har ökat den senaste mandatperioden.

Vi kan aldrig acceptera när otryggheten ökar i Sollentuna. Sollentunabor ska känna sig trygga när de rör sig i sin kommundel. Vi kan aldrig acceptera t ex skottlossning eller bilbränder. Kommunledningen har gjort ett bra jobb för att sätta press på ökad polisiär närvaro, men det räcker inte. Det krävs mer.  Åtgärder som bekämpar såväl brotten och brottens orsaker ska bekämpas lika kompromisslöst. När oro och otrygghet uppstår krävs insatser såväl kort sikt som lång sikt. En del insatser ansvar staten för och andra kommunen.

Det finns stora klassklyftor i Sollentuna. Många Sollentunabor är högavlönade och bor i dyra bostäder. Kommunen har den femte högsta skattekraften i landet. Samtidigt finns det grupper som lever i fattigdom och utsatthet. Sollentuna är Sveriges sjunde mest ojämlika kommun. De omfattande ombildningarna av hyresrätter har bidragit till att koncentrera dessa grupper till färre delar av Sollentuna. Vi är medvetna att det finns unga Sollentunabor som lever i en upplevd hopplöshet, som nedärvts till dem från deras föräldrar som stått länge utanför arbetsmarknaden.

För att öka tryggheten i vårt land och i vår kommun krävs insatser av olika slag på olika nivåer i samhället som kommer att få effekt på olika lång sikt. På kort handlar det främst om polisiära insatser och annat som snabbt kan skapa trygghet för Sollentunaborna. På längre sikt handlar det om generella insatser i välfärden, men också om riktade insatser mot speciella områden eller grupper.

Den Socialdemokratiskt ledda regeringen vidtagit kraftfulla åtgärder för att bekämpa kriminalitet. Det handlar om att en förstärkning av polismyndigheten på 2,2 extra miljarder år 2018 och 7,3 miljarder fram till och med år 2020. Regeringen har också genomfört ett 30-tal straffskärpningar mot bland annat narkotikabrott, grova vapenbrott, våldsbrott och organiserad brottslighet. Det första nationella brottsförebyggande programmet på tjugo år har tagit fram och Brottsförebyggande Rådet har förstärkts. Regeringen har också förenklat möjligheten att sätta upp trygghetskameror, vilket underlättar för Sollentuna kommun att sätta upp kameror i bl a Edsberg. Arbetslösheten har minskat under mandatperioden och vi jobbar för att minska den ytterligare.

För att göra Sollentuna tryggare krävs insatser på kort sikt för att garantera trygghet och bekämpa brott. Det behövs också insatser för att skapa tryggare utemiljöer t ex bättre städning, skötsel av park- och naturmark samt bättre belysning. Det handlar också om att garantera hög kvalitet i välfärden inte minst i förskolor och skolor samt att erbjuda attraktiva fritidssysselsättningar för våra barn och ungdomar. Skapa fler lekplatser med varierande inslag som blir attraktiva för barnen att leka på. Då skapar vi ett tryggare Sollentuna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar