torsdag 5 juli 2018

(S) går till val på att stoppa försäljningen av Sollentunahems lägenheter!


I ett debattinlägg i ”Mitt i Sollentuna” häromveckan efterfrågade Hyresgästföreningen i Sollentuna att de tre partierna i den moderatledda majoriteten skulle bekänna färg om Sollentunahem. Det hela har sin bakgrund i det beslut som majoriteten drev igenom hösten 2016 om bl a att sälja 2000 lägenheter till privata fastighetsägare och bygga 1500 nya lägenheter. Detta skulle ske genom bolagsbildningar och avancerade ekonomiska processer bl a en fission som flyttar tillgångar från vårt gemensamma bostadsbolag Sollentunahem till kommunens moderbolag så att pengarna kan användas till andra kommunala investeringar. Dem moderatledda majoriten prioriterar låg skatt och att minimera kommunala lån före ett starkt allmännyttigt bolag.

Vi Socialdemokrater är tydliga på vad vi vill. Vi går till val på att stoppa försäljningar till privata fastighetsägare och vi vill bygga fler än 1500 nya hyresrätter i Sollentuna de kommande åren.  Sollentunahem är ett rikt bolag som kan finansiera nya hyrerätter utan att sälja. Det låga ränteläaget gör att det är mer förmånligt att låna pengar för att bygga än att sälja.

Det är många hyresgäster som är oroliga över vad som ska hända med dem och deras boende sedan deras lägenhet satts upp på försäljningslistan. Det är inte bara oron som påverkar hyresgästerna. I de fastigheter som hotas av försäljning har bolaget stoppat renoveringar, inglasning av balkonger osv vilket påverkar de boende.

Hyresgästföreningen framför stark kritik mot kommunledningen för bristen av information till kommuninvånarna om vad som ska hända med Sollentunahem. Det är en berättigad kritik som inte har sin grund i att Sollentunahem är alla Sollentunabors gemensamma bolag oavsett om du bor i deras lägenheter eller inte.

Ännu har inte de tre partierna i den moderatledda majoriteten har ännu inte svarat. Med erfarenhet av hur de brukar agera är det oklart om hyresgästföreningen någonsin får ett svar. Vi Socialdemokrater är däremot tydliga och öppna med vad vi vill med Sollentunahem.

Vi Socialdemokrater värnar hyresrätten som boendeform och en stark allmännytta. Vi kommer att göra vad vi kan för att stoppa utförsäljningar av hyresrätterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar