fredag 6 juli 2018

Alla Sollentunabor över 85 år ska ha rätt till en plats på ett äldreboende om de önskar!


De som varit med och byggt upp Sollentuna och Sverige förtjänar en värdig och trygg ålderdom. Vid årsskiftet 2017/2018 fanns det 11 292 personer i Sollentuna över 65 år. Det motsvarar 15,7% av befolkningen i Sollentuna.  4,4% av över 65 år hade särskild boendeform. Antalet äldre ökar nu markant i Sollentuna fram till år 2027 antas åldersgruppen 80 till 84 år att ha ökat med nästan 1 000 personer och 85 år eller äldre att ha ökat med 600 personer.

Den kommande kraftiga ökningen av antalet äldre, i synnerhet personer över 85 år, kommer sannolikt att ställa krav på att det byggs fler äldreboenden i Sollentuna. Till detta ska läggas att regeringen lagt fram förslag om en ny boendeform, nämligen biståndsbedömt trygghetsboende.

När du frågar de ansvariga på Sollentuna kommun säger de att det i nuläget inte finns någon brist på äldreboendeplatser i Sollentuna. Kommunen har inte heller några planer på att bygga nya boenden i själva. Den moderatledda majoriteten har tilltro till att marknaden ska lösa det hela och bygga för att möta de kommande behoven. Det gäller såväl för särskilda boenden och biståndsbedömda trygghetsboende. Det finns en uppenbar risk att lägga över allt byggande i privata händer. Vi tror att det behövs ett kommunalt ansvarstagande för att bygga fler äldreboenden.

Vi möts återkommande av liknande berättelser i media och bekantskapskretsen. Människor som berättar att nu när de fyllt 95, 90 eller 85 och känner sig otillräcklig och otrygga. Och ändå beviljas de inte plats på ett äldreboende. Då är det inte svårt att känna att det känns som ett slag i ansiktet på dem när de får höra att de är för friska för att flytta till ett boende. Biståndsbedömda trygghetsboenden kan tänkas ha en målgrupp hos dessa. Det viktiga är att dessa människor ges den vård och omsorg de behöver samt att de kan känna trygghet i sin vardag.

I vårt program för vård och omsorg föreslår vi att alla Sollentunabor över 85 år ska få en plats på ett äldreboende, särskilt boende eller trygghetsboende, om de önskar. Vi drev den frågan även förra valet, då var det inget annat parti som drev frågan. Nu har tre andra partier i kommunfullmäktige ställt sig bakom förslaget.

Det är därför vi också föreslår att en översyn av reglerna för biståndsbedömning. Dels ska otrygghet kunna vara skäl för plats på boende. Dessutom ska alla Sollentunabor över 85 år få en plats på ett äldreboende om de önskar. Naturligtvis inget tvång, men en möjlighet för de som vill. Det här är en reform som handlar om respekt för människovärdet.

Äldreomsorg handlar om människor av kött och blod. Det är handlar om människor som levt och verkat och bidragit till samhället. De har betalt skatt och tagit ansvar. När de nu blivit gamla och börjar känna sig otillräckliga och otrygga så får inte samhället förvandla dem till en brukare i mängden. Människovärdet ska komma i första rummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar