tisdag 3 juli 2018

Minuthets och resursbrist i svensk vård och omsorg!


Vid årsskiftet 2017/2018 fanns det 11 292 personer i Sollentuna över 65 år. Det motsvarar 15,7% av befolkningen i Sollentuna. Enligt de senaste publicerade siffrorna (för 2016) hade 11,4% av alla över 65 år beviljats hemtjänst. 4,4% av över 65 år hade särskild boendeform.

I Sollentuna har de sparpaket som genomförts de senaste åren påverkat arbetssituationen. Vittnesmål från personal och utförare har vittnat om att inskränkning av beviljade tider har skapat en allt tuffare minuthets i hemtjänsten. Inom LSS-verksamheten inom AB Solom har personalens arbetstid hyvlats ner.

De två fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet presenterade under den pågående Almedalsveckan en rapport om arbetsvillkoren inom vård- och omsorg.  I rapporten framgår det att åtta av tio tycker inte att arbetsgivarna bidrar till att höja yrkenas status – inom den manligt dominerade byggsektorn svarar bara var fjärde samma sak. 

Rapportens visar, utifrån en Novusundersökning, att:
·         Att fler än hälften av de anställda har funderat på att byta arbetsplats det senaste året på grund av arbetssituationen, att jämföra med 38 procent inom bygg och anläggning.
·         Bara var tredje anställd, 33 procent, anser att bemanningen inom vård och omsorg är tillräcklig för att göra ett bra jobb. (Bygg och anläggning 60 procent).
·         Nära varannan anställd i vård och omsorg skulle inte rekommendera yrket till en person på väg in på arbetsmarknaden, att jämföra med 25 procent inom bygg och anläggning, och närmare 80 procent av de anställda anser inte att arbetsgivaren bidrar till att höja statusen i yrket. (Bygg och anläggning 25 procent).
·         Närmare fyra av tio anställda har ångrat sitt yrkesval på grund av villkoren i jobbet. Löneläget och underbemanning är de vanligaste skälen. (Bygg och anläggning 25 procent).

Det är oroväckande inte minst utifrån de stora framtida rekryteringsbehoven som finns i hemtjänsten i Sverige och Sollentuna.

Inom hemtjänsten i Sollentuna har LOV, lagen om valfrihetssystem, sedan 2008. I nuläget är det 21 st godkända utförare. De flesta av dessa bolagen har under 20 kunder (11 stycken). Endast fyra bolag har över 75 kunder. AB Solom har runt hälften av samtliga kunder.

Kommunal presenterade också en annan rapport ”Så mycket bättre? 2018 - En jämförelse av anställningsvillkor och löner i privat och kommunalt driven äldreomsorg” visar på att vinst i äldreomsorgen i stor utsträckning kan kopplas till besparingar på löner, bemanning och arbetsmiljö. Vinstdriven äldreomsorg erbjuder i genomsnitt sämre villkor på alla jämförbara områden.

Slutsatserna i rapporten är följande:
·         Heltidsanställda i kommunalt driven äldreomsorg tjänar i genomsnitt 2 300 kronor mer per månad jämfört med heltidsanställda hos privata äldreomsorgsutförare.
·         2017 var andelen deltidsanställda 72 procent hos privata utförare, jämfört med 61 procent i kommunalt driven äldreomsorg.
·         2017 var andelen tidsbegränsat anställda i kommunalt driven äldreomsorg 27 procent, medan den genomsnittliga andelen var hela 37 procent hos privata utförare.
·         En undersökning av personalens upplevelse av sitt arbete visar att anställda i vinstdriven äldreomsorg i genomsnitt är mindre nöjda, mindre motiverade och känner mindre möjlighet till inflytande jämfört med anställda i kommunalt driven äldreomsorg.
·         Vittnesmål från personalen tyder på att andelen anställda som arbetar obetalt utöver schemalagd tid är likvärdig för alla typer av utförare, men att omfattningen av det obetalda arbetet (antalet timmar) är klart störst i vinstdriven äldreomsorg.

I Sollentuna saknar merparten av hemstjänstutförarana kollektivavtal. De större bolag som tidigare lämnade Sollentuna hade kollektivavtal. Akedo är ett exempel på ett av de större hemtjänstbolagen som saknar kollektivavtal. Kollektivavtal bidrar oftast till att garantera schyssta arbetsvillkor för de anställda.

Resultat och slutsatser från de två rapporter som Kommunal varit med att ta fram handlar om hela Sverige, men den bild de visar stämmer väl med den bild som vi fått från Sollentuna. Det behöver ske ett lyft för vård och omsorg.

Vi Socialdemokrater vill förbättra äldreomsorgen i Sollentuna. Det måste bli slut på sparpolitik och minuthets. De äldres behov ska styra. På kort sikt behöver ersättningen till hemtjänstutförarna höjas och riktlinjerna för tidsinsatser hemtjänsten bli generösare. På längre sikt krävs större förändringar i styrsystemen för öka äldres valfrihet, förbättra personalens arbetsvillor och garantera att skattemedel går till omsorgsverksamhet.

I vårt Socialdemokratiska budgetalternativ i Sollentuna inför 2019 satsar vi på äldreomsorgen. Vi vill höja ersättningen i hemtjänsten, förstärka det förebyggande arbetet, förbättra anhörigstödet samt lyfta arbetet med dementa. Vi vill också stärka kompentensen hos dem som arbetar i denna viktiga sektor. Vi lade ett uppdrag för att kartlägga hur utbildningsnivån ser ut för personalen inom vård och omsorgsverksamheten samt vilka insatser som gjorts för att höja utbildningsnivån. Vi vill också ha en kartläggning hur utförarana jobbar med kompetensutveckling kring demens.

Utan en utbildad och engagerad personal med rimliga arbetsvillkor blir det svårt att ge en högkvalitativ vård och omsorg. Vi kan och vill byta inriktning från besparingar och minuthets till att ge mer tid för omsorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar