måndag 2 juli 2018

Ge fler Sollentunabarn möjlighet att idrotta!


Sollentuna är en av Sveriges mest ojämlika kommuner. Kommunen har den sjunde mest ojämlika inkomstfördelningen av landets kommuner. Omjämlikheten syns inom alla områden i samhället, t ex inom idrottsutövande.



Idrotten bidrar till glädje och hälsa, men även gemenskap och ett samhälle som håller ihop. För mig som Socialdemokrat är målet att alla barn och unga ska få ta del av idrotten på lika villkor och till rimliga kostnader .Idag kan det kosta en hel del pengar att vara aktiv inom olika idrottsföreningar. Alla barn och unga som vill ägna sig åt idrott på sin fritid har inte en familjeekonomi som ger utrymme till att barnen ägnar sig åt idrott.

När det gäller kostnader för idrottande handlar det om ökande kostnader för medlemsavgifter och utrustning, men det tillkommer ofta andra kostnader för cuper, läger, tävlingar etc beroende på vilken sport som utövas. Kostnader som inte alla familjer har råd med. Det finns barn i Sollentuna som får gå hem med en klump i magen om att lägret eller cupen som laget ska åka på sommaren kostar mer än de trott. Kostnader som familjer med låga inkomster kan ha problem att klara av ekonomiskt och stängs barn ute. Det är något som kommunen behöver ta hänsyn till. När jag debatterade denna fråga med kultur- och fritidsnämndens ordförande härom månaden lovade han att kommunen skulle göra en kartläggning av avgiftsnivåerna.

Vi socialdemokrater ser problemet och föreslår därför nyheten i budgeten för 2019 att kommunen bör införa ett ”fritidskort”, som alla barn får, och kan använda till att betala medlemsavgift i den förening de vill. Det behöver inte vara en idrottsförening, det kan likaväl handla om teater, dans eller något annat. ”Fritidskortet” som har prövats på Island ger den unga mer makt att bestämma om vilken förening de vill vara aktiv i. På detta sätt lockas också föreningar att vara aktiva i områden där andelen föreningsaktiva är låg, vilket sammanfaller med områden där fattigdom och utanförskap är som störst.

Vi Socialdemokrater har jobbat länge för att Sollentuna ska bygga ikapp behoven av idrottsanläggningar. Det har blivit bättre de senaste åren. Det har byggts flera idrottshallar och konstgräsplaner, men det finns fler behov. De behoven handlar t ex om en idrottshall i Viby, ytterligare en simhall, ytterligare konstgräsplaner i Rotebro och Silverdal m m.

Ett annat sätt att minska betydelsen av föräldrarnas inkomster är att erbjuda lån av utrustning. Det har diskuterats länge. Vi Socialdemokrater motionerade för några år sedan om det och andra partier har fört upp det i ansvarig nämnd. Men ännu har det inte blivit verklighet.

Idrotten är en plats där Sollentunabor med olika bakgrund kan träffas, bli vänner och lära av varandra. Idrotten bidrar därmed till att minska ojämlikheten och skapar ett samhälle som håller ihop och blir tryggare.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar