fredag 14 juni 2019

(M)-nej till insatser för att öka simkunnigheten!

På kommunfullmäktige den 13 juni behandlades den motion om insatser för att öka simkunnigheten som jag skrev tillsammans med mina partikamrater Tanja Bojovic och Berit Forsberg förra året slutligen. Den moderatledda majoriteten avslog motionen och tyvärr valde ingen annan av kommunfullmäktiges ledamöter att vara med i debatten.

I debatten sa jag ungefär följande:

"Erfarenheter visar att olyckor i samband med drunkning ofta beror på bristande simkunnighet. Under förra året drunknade 135 svenskar. Två av dessa skedde i Sollentuna, i båda fallen gick de igenom isen på vintern. De flesta drunkningarna skedde i samband med bad i hav och sjöar.

Vår motion remitterades ursprungligen till fyra nämnder och svaren från de olika nämnderna varierar lite, det som förenar är att de tycker simkunnighet är viktigt. De två utbildningsnämnderna skriver att de genomför det de ska enligt läroplan och andra uppdrag. De andra två nämnderna, Socialnämnden och kultur- och fritidsnämnden är mer positiva och vill bifalla motionen. De säger också att frågan faller utanför deras ansvarsområde. Socialnämnden betonar Civilsamhällets engagemang. Kultur- och fritidsnämnden säger att de är positiva till att stödja föreningar som vill bedriva simundervisning. I övrigt skriver de att det är skolans ansvar med simundervisning. Båda dessa nämnder tar också upp bristen på badtider i kommunen.

Kommunfullmäktige återremitterade motionen i mars 2019 för ytterligare beredning. Det svar som nu kommer tillbaka visar att majoriteten tycker att kommunen gör det den behöver och att det inte finns simhallsyta till mer än vad som sker idag. Simhallsentreprenören säger att de nog ska starta en simskola.

Politik handlar om att vilja. I den här frågan blir det tydligt. De fyra nämnderna tycker frågan är viktig, men ingen är beredd att ta initiativ för att göra mer än vad som görs idag. Det är inte ovanligt att det blir så när frågor faller mellan stolarna i den ordinarie nämndorganisationen.

Det finns en rad orsaker till att människor saknar simkunnighet, bland annat låg ekonomisk ställning, traditioner i hemlandet (personer med utländsk bakgrund) samt familjesituation. Det ska tilläggas att Sollentuna är Sveriges sjunde mest ojämlika inkomstfördelning av landets kommuner.

Vi ser därmed ett behov av att fler Sollentunabor lär sig simma och känner sig säker i vattnet. De flesta lär sig simma i skolan, men inte alla. Därav denna motion. Vi vill undanröja svårigheter och hinder som gör att Sollentunabor inte lär sig att simma genom att föreslå att kommunen ska stödja aktörer som åtar att erbjuda simundervisning till människor som behöver lära sig att simma. Det är bra att Medley vill ta ansvar. Frågan om det räcker. Det finns en trång sektor här och det är tillgången på simbassäng.  

Sollentuna har idag samma tillgång till simhall och bassängyta som för 45 år sedan trots att befolkningen nära på har fördubblats. Det har pratats länge om att bygga mer, men inget har ännu hänt. Hur går det med den frågan?

Det skulle gå att hitta en hållbar lösning i denna fråga om samverkan och samordning utifrån individernas behov prioriteras. Vi visade på en väg i vår motion, det finns säkert andra. Det viktigaste är att kommunen visar en vilja för att öka simkunnigheten, istället för att säga det är inte vårt ansvar.

Vill vi förändra så har vi möjlighet, i mångt och mycket handlar det om att vilja förändra.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till motionen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar