tisdag 25 juni 2019

Har majoriteten ändrat sin uppfattning om inrättande av ett multiprofessionellt demensteam?


Demens är en ohygglig sjukdom. Smärtsam att uppleva för både den som drabbas och för deras omgivning. Om man upplevt det hemska i att se människor i sin närhet förändras och brytas ner av sjukdomen vet man det. Demens är en sjukdom där både den drabbade och dess anhöriga behöver hjälp och stöd. I slutet av 2015 lämnade Gunilla Hultman och jag in en motion till kommunfullmäktige om utbildning i demensvård och inrättande av demensteam i Sollentuna kommun. Motionen blev avslagen av den moderatledda majoriteten i februari 2017.

Behoven av ett multiprofessionellt demensteam har inte minskat sedan dess. Det föranledde att jag på senaste kommunfullmäktige lämnade in en interpellation till vård- och omsorgsnämnden i frågan. Denna interpellation kommer att besvaras på kommunfullmäktige den 19 september.

Interpellationen i sin helhet ser ut så här:

”Antalet personer med demenssjukdom förväntas öka kraftigt efter 2020 när det stora antalet personer som föddes på 1940-talet uppnår hög ålder. En demensvård med hög kvalitet kräver kontinuitet i personalen och koordinering mellan vård- och omsorgsaktörer med specialistkompetens. Behoven av utbildning och handledning är stort. Därför är det viktigt att hitta bra och hållbara stödformer, framförallt till hemtjänstpersonalen.

Enligt Socialstyrelsens rekommendation i de nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom bör hälso- och sjukvården och socialtjänsten erbjuda vård och omsorg utifrån ett multiprofessionellt teambaserat arbetssätt till personer med demenssjukdom. Avgörande för rekommendationen är att åtgärden innebär en förbättrad livskvalitet och förbättrad funktion för personer med demenssjukdom och förbättrad livskvalitet för deras anhöriga, jämfört med dem som inte har fått åtgärden. Sollentunas hemtjänst må vara i privat regi, men med bakgrund av detta borde kommunen vidta åtgärder. Socialstyrelsen menar att demensteam som har koppling till både kommun och landsting har tillgång till ett större kompetensområde och kan bidra till bättre samverkan mellan hälso- och sjukvård och omsorgen på övergripande nivå, samt kan stödja den enskilde och deras anhöriga vid demenssjukdom och de behov som den enskilde har. Vi kan inte förvänta oss att marknaden ska tillgodose dessa reformer. Kommunen bör lyssna på den senaste forskningen och ta ansvar.

Regeringen beslutade år 2018 om en nationell strategi för omsorg om personer med demenssjukdom (S2018/03241/FST). Strategin slår fast att bättre samverkan och ökad kunskapsspridning ökar förutsättningarna för god vård och omsorg för den som fått en demenssjukdom. Vi vill därför inrätta ett multiprofessionellt demensteam som skall samarbeta med alla aktörer runt personen med demenssjukdom. Demensteamet uppgifter är undervisning kring demenssjukdom samt att stödja hemtjänstpersonal. Teamet ska även arbeta med anhörigstöd samt utveckling av demensvården i form av råd och information, stödsamtal, hembesök och aktivitetsfunktionsbedömning. Tilltänkta yrkesgrupper i demensteamet är arbetsterapeut, logoped, fysioterapeut, demenssjuksköterska, undersköterska och distriktsjuksköterska.

Vård- och omsorgsnämndens yttrande till motionen väckt vid kommunfullmäktige 2015-12-17 om utbildning i demens för samtliga vårdbiträden framhöll att det inte fanns någon efterfrågan på kunskap om demens hos utförarna. Det finns flera goda exempel på demensteam i andra kommuner, t.ex. Solna stad och Sundbybergs kommun. Det verkar därför osannolikt att forskning och goda exempel från andra kommuner inte skulle gälla i Sollentuna.

Med bakgrund i ovanstående frågar jag därför vård och omsorgsnämndens ordförande:
·         Har ni förändrat er uppfattning om inrättande av ett multiprofessionellt demensteam?
·          Om inte, hur kommer det sig ljuset av att Sverige har en nationell strategi som slår fast att demensteam ökar kvaliteten i vården och omsorgen?”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar