tisdag 16 maj 2017

Dags för en allemansrättens stig i Sollentuna!

Till kommunfullmäktige den 18 maj 2017 har jag lämnat in en motion till kommunfullmäktige, tillsammans med partikamraterna Mette Hildingsson och Swapna Sharma, där vi föreslår vi att det skapas en allemansrättens stig i någon av Sollentunas naturreservat.

I Sollentuna kommun finns det fyra naturreservat, Östra Järvafältet, Rösjöskogen, Törnskogen och Tegelhagsskogen. De är uppskattade av många Sollentunabor. Vi vill fortsätta utveckla naturreservaten och önskar att fler Sollentunabor hittar till dem.

Vi vill berika Sollentunas barnkultur och till våra barn föra vidare lärdomen att värna miljön och på ett lustfyllt sätt kunna lära sig mer om sina rättigheter och skyldigheter i sin omgivning. En allemansrättens stig kan bli ett populärt besöksmål för barnfamiljer och förskolor i och runt omkring Sollentuna, och en aktivitet som bidrar till hälsa och rörelse. Den kan med fördel planeras tillsammans med organisationen ”Håll Sverige Rent.” Organisationen har länge arbetet med miljöfrågor och samarbetar idag många förskolor bland annat genom "skräpplockardagar". 

Motionens förslag kan såväl bidra till att fler hittar till våra naturreservat som att fler lär sig värna naturen och uppskatta allemansrätten.

I dag finns bl a en allemansrättens stig iTyresta naturreservat söder om Stockholm. Den kallas ”allemansråttans stig” och invigdes i februari 2017. Den är 700 meter lång och har skapats tillsammans med ”Håll Sverige Rent”.


Vårt förslag är att Sollentuna kommun följer exemplet och skapar en motsvarande stig i någon av de fyra naturreservaten i Sollentuna. Det är dags för en allemansrättens stig även i Sollentuna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar