onsdag 24 maj 2017

Friidrottshallen ett projekt att dra lärdomar av!

På trafik- och fastighetsnämndens sammanträde den 23 maj 2017 slutredovisades bygget av den nya friidrottshallen vid Sollentunavallen. Hallen invigdes i november 2016 efter många sorger och bedrövelser. Jag har beskrivit det i ett tidigare blogginlägg från 2016.

I slutredovisningen kan man konstatera att inte byggnationen gick på 185 miljoner kronor, vilket var 20 miljoner lägre än den totalsumma som projektet maximalt fick kosta efter det sista tillskottet hösten 2015 på 55 mkr. Den summan är högt över den ursprungliga beräknade kostnaden på 40 mkr.

I rapporten pekas också ut en hel del lärdomar som i synnerhet trafik- och fastighetskontoret lärt sig under den här processen. Lärdomar som också visar på de brister som fanns i kommunens ansvarstagande kring fastigheter för några år sedan:

  •           Säkerställa investeringsprojekten genom att följa kommunens framtagna process ”Tillhandahålla lokaler” som inte fanns framtagen när projektet startade.
  •           Större kravställning på konsulters kompetens och leveranskvalitét av handlingar.
  •         Att inte styras av krav eller önskemål när ett projekt måsta vara färdigställd. Jobba för realistiska tidplaner innehållande överklagandetider för detaljplaner, bygglov, upphandlingar, förseningar i entreprenader etc.
  •          Bättre egenkontroll av framtagna handlingar genom granskningar av besiktningsgrupp, sakkunniga, jurister etc.
  •          I programskedet noga bedöma möjligheter och risker med delad entreprenad, framförallt avseende ekonomi och tidsplaner.


Det som saknas i listan ovan rör det politiska beslutsfattandet kring processen som också hade en del att önska om man säger så.

Det viktigaste nu är att man tar till vara det man lärt sig under den här processen till framtida projekt. Jag hyser stor tilltro till att de ansvariga tjänstemännen kommer att göra det.


Nu står hallen på plats och den är uppskattad av utövarna. Det är det viktigaste utfallet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar