torsdag 23 juni 2016

Utredningar på utredningar om trafiken i Edsberg - Gör om, Gör rätt!

På kommunfullmäktige den 20 juni 2016 debatterades en interpellation från Sollentunapartiets Johnny Rönnberg om trafiken i samband med att kvarteret Esset i Edsberg bebyggs. Jag har debatterat trafiken i Edsberg många gånger i kommunfullmäktige. Jag kunde inte hålla mig borta den här gången heller.

I mitt inledningsinlägg sa jag bl a följande:


Egentligen skulle den här interpellationen som Johnny Rönnberg skrivit varit onödig. Det som han efterfrågar skulle ha varit löst. Detta om de ursprungliga direktiven för trafikutredningen för Edsberg genomförts.


När det för 4½ år sedan beslutades att det skulle tas fram en särskild trafikutredning för Edsberg så talade den moderatledda majoritetens företrädare om att det rådde ”trafikinfarkt” i området runt Edsbergs centrum. Sedan hände ingenting. Vi efterlyste utredningen gång på gång utan att den kom fram. Till slut presenterades utredningen i april 2016.

När rapporten väl kom fram var den tunn på nyheter och innehåller i stort sätt bara en sammanställning av gamla kunskaper.  Utredningen begränsades geografiskt till att bara ta upp området runt Edsbergs centrum och för åtgärder inom fem år. Det gör att den inte redovisar något om framtida anslutning till Väsjön och inte heller tar upp de välkända problemen på Skyttevägen. Det verkar snarare så som de vill bara få bort den ”surdeg” som utredningen blivit. Det är inte så man ger Edsberg en långsiktigt hållbar trafiklösning.

Utredningen kommer fram till att inget behöver göras. Allt fungerar bra. Under de 4½ år utredningen drogs i långbänk gick det alltså från ”trafikinfarkt”, till att det inte finns några problem…

När man läser interpellationssvaret så ges en annan bild där talas det om en utredning visar att det kommer att bli köer ned mot Danderydsvägen i rusningstrafik när Väsjöområdet är fullt utbyggd. En viss skillnad. Men förklaringen ligger nog i den snäva begränsningen i trafikutredningen. Kommunledningen vill inte ta tag i helheten.


När det gäller kopplingen mellan Edsberg och Väsjön hänvisas i trafikrapporten till en kommande särskild utredning. I interpellationssvaret hänvisas till ytterligare utredningar. Naturligtvis borde alla aktuella trafikutredningar som rör Edsberg samkörts. I verkligheten finns kopplingen då borde den även finnas i utredningarna. Det som krävs nu är att man återvänder till de ursprungliga direktiven står det i dessa att rapporten ska tas fram skyndsamt i samband med planläggningen av Sportfältsområdet. I det inkluderas kvarteret Esset.  


                                                                 #



Det som krävs nu är att kommunledningen inser faktum och gör klart en samlad trafikrapport för Edsberg, enligt de ursprungliga tankarna från 2011. Nu fortsätter man duttandet med flera utredningar som kommer vid olika tidpunkter, har olika perspektiv och tidsbegränsningar. Det är inte så vi bygger en hållbar trafiklösning i Edsberg som fungerar inte bara nu utan om 10, 20, 30 och 50 års sikt. Gör om!. Gör rätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar