tisdag 21 juni 2016

Parker. cykelbanor och annat i budgetinlägg

Måndagen den 20 juni var det budgetfullmäktige i Sollentuna. Jag var uppe och argumenterade för (S) budgetförslag under behandlingen av trafik- och fastighetsnämndens budget. Mitt inlägg såg ut så här:

Hur det är att bo i Sollentuna styrs i mångt och mycket av beslut i trafik- och fastighetsnämnden. Hur livet blir i Sollentuna påverkas av vilken standard det är på gångvägar, cykelbanor och vägar, om snöröjningen fungerar,  om parker och naturmark är inbjudande, om fastigheterna där man tillbringar dagarna erbjuder en bra arbetsmiljö, vad det kostar att besöka en kringresande cirkus eller om det är skyltat i naturreservatet där du tar söndags promenaden. Allt detta och en del till ansvarar eller påverkas av beslut som fattas av trafik- och fastighetsnämnden. Det gör att vi som sitter i den nämnden ansvar för mycket som påverkar Sollentunabornas liv på ett mycket påtagligt sätt.

Jag yrkar här i inledningen bifall till Socialdemokraternas förslag till budget för TFN.

                                                                  #
Sollentuna blir en allt mer tätbefolkad kommun. Allt mer blir bebyggt och vi bygger tätare. Villatomterna blir mindre genom styckningar. Träd huggs ner och marken tas hårdare i anspråk. Det gör att de gemensamma gröna oaserna blir allt viktigare för Sollentunaborna.

När vi samtalar med Sollentunabor så är skötseln av våra gemensamma utemiljöer en av de frågor som ofta tas upp spontant. Eller kanske snarare bristen av skötsel. De flesta vill ha fint och trivsamt runt sig. Många visar ett stort engagemang och kommer med konstruktiva förslag om hur det borde vara.

I en allt mer stadslik kommun är det viktigt att kommunen svarar upp. Det krävs större insatser och engagemang än på senare år för att det ska bli bra. Kommunen äger stora en hel del mark runt om i kommunen som varken är bebyggd eller anspråkstagen som park eller naturreservat. Många av dessa områden är inte skötta på ett godtagbart sätt.

Där till har kommunen ett antal anlagda parker. Det finns synpunkter på hur en del av dem sköts. Nyligen tillskrevs nämnden med relevanta synpunkter på hur Silverdalsparken sköts. Det svåra är inte att anlägga parker utan att sedan sköta dem till samma standard som de anlagts.

Trafik- och fastighetsnämnden behandlade i april en plan för att utveckla Sollentunas parker och naturområden. Det är en ambitiös plan som syftar till att kategorisera och avgränsa kommunens parker och naturområden, kvalitetssäkra värden och funktioner genom rätt skötsel, säkerställa god tillgänglighet samt förebygga och hantera effekterna av klimatförändringar. Vi välkomnar en högre ambitionsnivå och en större systematik i arbetet. Vällovliga planer är en sak, men det kommer att krävas pengar och personella resurser för att genomföra det. Den punkten är ännu inte löst.

Vi avsätter 9,7 mkr utöver majoritetens förslag för skötsel av parker och naturområden. Det handlar såväl om pengar för att bibehålla kvalitet som att utveckla ambitionerna inom området.

                                            #

Vi avsätter också 0,5 mkr för att snabba på skyltning m m i våra fyra naturreservat. Vi vill här slå ett slag för en förbättrad skyltning från Häggvik till Järvafältets naturreservat. Vår ambition är att fler Sollentunabor hittar till och i naturreservaten.

                                            #



Arbetet med cykelplanen har kommit en god bit på väg, men det återstår fortfarande en hel del kvar att göra. Vi avsätter därför 15 mkr ytterligare för att förstärka förverkligandet av cykelplanen ytterligare. Vi vill också se en annan sträckning av cykelbanan förbi Sollentuna Centrum. I dag är den tämligen oklar och känns farlig både för cyklister och gående. Vi föreslår att ett uppdrag lämnas om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar