torsdag 23 juni 2016

Ordning och reda i parkerandet i Sollentuna

På kommunfullmäktige den 20 juni antogs Sollentunas nya parkeringsplan. Syftet med planen är att det ska bli ordning och reda inom detta område.

I kommunfullmäktige sade jag följande:

Ordning och reda. Förutsägbart. Konsekvent. Och viss flexibilitet. Det är några av de ord som man kan säga kännetecknar Sollentunas nya parkeringsplan.

Ordning och reda för att det nu ska bli klart vad som gäller för parkeringar i kommunen. För Sollentunaborna ska det vara Förutsägbart och konsekvent vad som gäller. Parkerar man på kommunal mark i Sollentuna ska man veta vad som gäller. Det ska fungera likadant, med en viss flexibilitet anpassade efter förutsättningarna.

Vi välkomnar att det nu till slut antas en parkeringsplan. Socialdemokraterna står bakom förslaget i sin helhet. Slutdokumentet är ett gediget och noggrant dokument som förhoppningsvis täcker in det allra mesta. Dokumentet har också förbättrats under processens gång. En process som genomförts med öppenhet och där berörda fått yttra sig och påverka dokumentet.

                                            #

Det finns några frågor som åtminstone vid behandlingen i trafik- och fastighetsnämnden var olösta. Det handlar om laddstolpar och om infartsparkeringar nattetid.
Det är av betydelse att det byggs upp en struktur med laddstolpar i kommunen. SEOM är intresserad av detta och vad jag förstått så pågår någon form av förhandling om vem som ska hålla i arbetet och vem som ska montera upp dem. Det skulle vara bra om vi får en uppdatering om hur nuläget ser ut.

En annan fråga som diskuterats är infartsparkeringar på nattetid. Vi vill inte att de ska användas som gratis boendeparkering. Men samtidigt finns det Sollentunabor som arbetar på sena kvällar, nätter och tidiga mornar och behöver använda infartsparkeringarna för sina bilar. Det är viktigt att denna fråga löses utan att det drabbar dem som behöver infartsparkeringar även dessa tider. Även här skulle det vara intressant att veta vilken lösning som just nu är den som ansvariga jobbar med.

Avslutning vill vi också trycka på vikten av en fungerande parkeringsövervakning. Om de goda intentionerna i parkeringsplanen ska fungera måste det finnas en konsekvent och närvarande parkeringsövervakning som ser till att regler följs och att övergrepp beivras. Om så inte sker finns det en risk att reglerna inte tas på allvar och följs. Och då är det ändå inte ordning och reda.

                                                                  #


Avslutningsvis yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar