måndag 27 april 2020

Det tog längre tid att få bygglov 2019 i Sollentuna - Debatt om miljö- och byggnadsnämndens årsredovisning

På kommunfullmäktiges sammanträde den 16 april var jag uppe i debatten om årsredovisningen för miljö- och byggnadsnämnden som ersättare för den "Coronautkvittade" partikamraten Anne Marie Leijon. I debatten sa jag ungefär så här:

"I normala fall hade det varit Anne Marie Leijon som stått här just nu. Jag vill inleda med att framföra ett tack från henne för gott samarbete under året till övriga ledamöter och ersättare i nämnden samt till tjänstemännen på förvaltningen.

Miljö- och byggnadsnämnden  har ansvarat för en stor mängd frågor som avgör hur det är att bo i Sollentuna. Hur Sollentunaborna lever sitt vardagliga liv påverkas av nämndens beslut. Nämnden ansvarar t ex  såväl att säkerställa att tillsynen inom miljö- och hälsoskydd fungerar enligt lagens intentioner samt för att bygglov ges på rätt sätt. I det ligger balansgången att vara en myndighetsnämnd som att vara tillmötesgående mot kommuninvånarnas och företagens önskemål inom ansvarsområdet.

Listan på vad nämnden uträttat under det här året är lång och den framgår i årsredovisningen. Den ska jag inte gå in mer på än så.

Om vi istället tittar på kvalitetsstyrningen för att få en bild över hur Sollentunaborna möter verksamheten kan vi konstatera att två av åtta utpekade kvalitetsfaktorer anses vara gröna, fem gula och en röd samt två lämnas utan värde. De som är gröna är delaktighet i samhället och rättssäker myndighetsutövning. Den som är räd gäller effektiv verksamhet gällande bygglovsbeslut, där kan konstateras att genomsnittlig handläggningstid för bygglov ökat från 17 till 20 dagar under 2020.

När det gäller det ekonomiska resultatet så är den nästan perfekt precision mot budgeten vad gäller driftbudgeten även för detta år, ett överskott på 800 000 kr beroende främst på att miljö- och hälsoskyddsverksamheten redovisar ökade intäkter.

Avslutningsvis yrkar jag bifall till förslaget till årsredovisning för miljö- och byggnadsnämnden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar