fredag 13 december 2019

Fortfarande oklarheter kring social dumping!

På kommunfullmäktige den 12 december debatterade jag en interpellation om social dumpning med Socialnämndens kristdemokratiska ordförande. Han hävdade i debatten att Sollentuna kommun inte placerat Sollentunabor i Kramfors. Initiativet till flytten kommer enligt honom från individen om de inte placerats enligt i kommunen. Den ”mottagande” kommunen får bara information om den har försörjningsstöd

När jag lyfte kopplingen till att kommunen inte uppfyllt sina bostadsbyggnadsmål mer än en handfull år, att antalet hyresrätter minskat och att Sollentunahem blir ett allt mindre bolag samtidigt som Sollentunas befolkning ökar ville inte Socialnämndens ordförande kommentera.

I debatten sa jag ungefär så här:

"Interpellationen har sin bakgrund i medieuppgifter från i början av oktober 2019. Då uppmärksammades det att flera kommuner i Stockholms län, däribland Sollentuna, hjälpt personer med försörjningsstöd att flytta till Kramfors i Ångermanland.

Artiklarna kom som följd av att Kramfors slog larm om att Sollentuna och andra rika kommuner i Stockholms län hjälper fattiga och bostadslösa invånare med bostäder i Kramfors kommun. Där personerna sedan snabbt behöver mycket hjälp och stöd från kommunen. I interpellationssvaret framkommer att det är korrekt att Sollentuna kommun har hjälpt Sollentunabor att flytta till andra kommuner, i vissa fall glesbygdskommuner.

Det är naturligtvis så som Socialnämndens ordförande skriver att det inte råder kommunarrest för någon och det är fullt legitimt att begära hjälp från socialtjänsten i samband med flytt. Sollentunabor som flyttar till och från glesbygd har alltid funnits och är ett val som alla i grunden har möjlighet att göra. 

Jag vill klarlägga att jag har stor respekt för det mycket professionella arbete som alla anställda inom socialtjänsten i Sollentuna lägger ner i en inte alltid enkel verklighet.

Kramfors kommun har analyserat inflyttade till kommunen och den första analysen sträckte sig till maj i år. Då fann man 48 personer som placerats i Kramfors av kommuner i Stockholms län. Kramfors kommun hävdar, enligt medieuppgifterna, att de aktuella personerna har fått ett hyreskontrakt i sin hand, de har fått resan upp till Kramfors betald, ibland har möbler fraktats upp och att de har fått telefonnummer till socialtjänsten i Kramfors.

Kramfors är en kommun som har helt andra förutsättningar än Sollentuna. Kramfors har 18 000 invånare, Sollentuna har fyra gånger så många invånare. Ytmässigt är Kramfors 50 gånger större än Sollentuna. Nu står Kramfors inför omfattande nedskärningar i sin budget med 50 miljoner inför nästa år.

En intressant fråga i sammanhanget är om i vilken omfattning initiativet till flyttarna till glesbygdskommuner kommit på den enskildes initiativ eller på initiativ av kommunen?

En annan fråga är om den mottagande kommunen informerar på förhand om att socialtjänsten i Sollentuna hjälper individer att flytta till  t ex Kramfors?

Utifrån interpellationssvaret går det att dra slutsatsen att de tre familjer som flyttat till glesbygd är stora. Då går det lätt att koppla ihop det med bostadsbristen i Sollentuna. De senaste tre decennierna har Sollentuna endast uppnått uppsatta bostadsbyggnadsmål en handfull år.  Bostadsutbudet i Sollentuna har dessutom på ett radikalt sätt förändrats i och med att antalet hyresrätter minskat rent generellt. Det gäller inte minst för Sollentunahem som genom ombildningar och utförsäljningar är på väg att halveras jämfört med för 20 år sedan. Detta i en tid då Sollentunas befolkning ökat kraftigt och socialtjänstens behov av bostäder ökat."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar