fredag 20 december 2019

Ett svek mot Sollentuna!


79% av Sollentunaborna anser att kollektivtrafik ska prioriteras i trafikplaneringen. Det framkommer i den nyligen presenterade trafikvaneundersökningen. Med den bakgrunden blir de nyligen genomförda försämringarna i busstrafiken. Förändringar som genomfördes trots Sollentuna kommuns motstånd. Trafiknämndens moderata ordförande lät dessutom bli att lyfta upp trafikförändringarna till politiskt beslut, utan lät tjänstemännen på trafikförvaltningen på Region Stockholm att fatta beslutet. Trafikförändringarna är ett svek mot Sollentunaborna.

SL hävdar att det blev ökad turtäthet från och med 15 december. Det är en sanning med modifikation. Innan dess var det 11 avgångar från Edsberg mellan kl. 7-8 med tre slutdestinationer Sollentuna station, Karolinska sjukhuset och Sergels torg att välja på om du åker åt det hållet. Efter 15 december blev det 9 avgångar från Edsberg mellan kl. 7-8 med endast en slutdestination Sollentuna Station. Det blir alltså totalt sätt färre avgångar från Edsberg med endast en slutdestination.



Ett motiv som trafikförvaltningen angett är att det ska bli lättare att hålla tidtabellen med kortare körsträcka, men redan första veckan var det dagliga förseningar som förklarades med bilköer.

Den underliggande förklaringen till beslutet ligger i hur busstrafiken upphandlas av Region Stockholm. Busstrafiken styrs av s k incitamentsavtal där bussbolagens ersättning till betydande del styrs av antalet resenärer som kliver på. Det är alltså inte resornas längd som avgör ersättningen, utan fler byten för resenärerna ger mer ersättning till bussbolagen. 

Socialdemokraterna i Sollentuna arbetar för att förbättra busstrafiken i Sollentuna och återställa försämringarna. Vi anser också att kommunernas remissvar på förslagen till trafikförändringar ska ges större vikt. Kollektivtrafiksutbudet ska styras i högre grad av att underlätta vardagen för resenärerna och i mindre grad att gynna trafikutförarna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar