söndag 27 oktober 2019

Diskussionen om Sollentunas äldreomsorg kommer fortsätta

Vid årsskiftet chockhöjs hemtjänsttaxa och avgift för mat på särskilt boende. I båda fallen handlar det om taxor som inte höjts på lång tid. I debatten på kommunfullmäktige i september uttryckte vård- och omsorgsnämndens liberala ordförande förvåning att förslaget mötte så hårt motstånd, trots att liknande höjningar i andra kommuner beslutats utan större debatt. 

Jag har funderat en del på den skillnad som det liberala kommunalrådet lyfte fram. Jag tror att skillnaden i hur debatten blev i Sollentuna jämfört med andra kommuner.har sitt ursprung i att det under de senaste åren genomförts omfattande besparingar och effektiviseringar inom äldreomsorgen i Sollentuna. Det gjorde att det fanns en uppbyggd irritation och trötthet mot försämringar för individen.

Under de senaste åren har äldreomsorgen i Sollentuna gått igenom ett stålbad.. 2016 reviderade vård- och omsorgsnämnden riktlinjerna för biståndsbedömning i hemtjänsten. I samband med det förändrades tiderna för besök hos de äldre. De förändrade riktlinjerna har medfört t ex att tider för inköp, tvätt, disk, matlagning minskats. Det samma gäller tillsyn på kvällar, nätter och morgnar. Majoriteten av besök/insatser har en beviljad tid på 10-20 minuter per insats. I årsredovisningen för 2017 angavs att cirka 33 000 timmar har sparats in detta år. Den moderatledda majoriteten genomförde alltså omfattande besparingar under tre år 2016-2018 för att nå samma kostnadsnivå som det som definieras som jämförbara kommuner.

Under de senaste åren har inte ersättningen till hemtjänstutföraran räknats upp i någon högre omfattning. Inför 2018 låg ersättningen still. Inför 2019 var uppräkningen en procent.

Med den bakgrunden kanske det inte är så konstigt att en kraftfull höjning av hemtjänsttaxan väcker irritation. I synnerhet när vi kan tala om en chockhöjning av timavgiften i hemtjänsten från 85 kr/timmen till cirka 200 kr/timmen. En förändring som gör att gränsen för att nå maxtaxan flyttas från 23, 5 timmar till 10,5 timme per månad. Majoriteten föreslår även att avgiften för matkostnader på särskilt boende ska höjas från 2640 kronor till 3400 kronor/månad under 2019. Totalt beräknas kommunen tjäna 7,8 mkr på dessa kraftigt höjda taxor.

Vi har fått allt fler vittnesmål från äldre, personal och även utförare om att den moderatledda majoritetens sparpaket försämrar livsvillkoren för Sollentunabor som behöver vård och omsorg. Det är dock ännu för tidigt att se alla effekter, men vissa signaler har vi fått . Den senaste nationella brukarundersökningen från 2018 ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen” visar att trenden är nedåtgående för Sollentuna inom hemtjänsten, där besparingarna slagit hårdast. Det ska tilläggas att för särskilt boende låg siffrorna i stort på samma nivå som året innan.

I valrörelsen 2018 var signalen från vård- och omsorgsnämnden att det var slut på besparingarna, men den signalen gällde inte så länge. I majoritetens budget för 2020, som nyligen antogs, finns det med ett nytt spar/effektiviseringskrav på 13 mkr. Även denna gång hänvisas till att nå jämförbara kommuner. Förslaget om taxehöjningar motsvarar en stor del av detta sparkrav.
                     
Debatten om äldreomsorgen kommer fortsätta i takt med att bli fortsatt tuffa tider för Sollentunas äldre. Med en fortsatt minuthets och fler äldre som får använda allt större del av sin pension för sin äldreomsorg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar